2017. február 22., szerda

Kovászos boldogság.


Eddig előtésztás kenyereket sütöttem családom örömére.
 Mindíg is foglalkoztatot a kovászos kenyér sütése de be kell vallanom a sok kisérletezésem mindíg kudarcot vallott eddig.  Tömör savanyú lett a kenyér és így szinte fogyaszthatalan volt.
Sok-sok kenyérsütő oldalt olvasgattam, mind más-más leírást adott a kovászos sütéshez.
Béres Gyula oldalán találtam a kovászkészítés leírását és nagyon örülök, mert sikerrel jártam és kéthónapos kovászommal gyönyörű kenyereket sütök. 
És íme, lehet könnyű, nem savanyú és nem tömör kenyeret is sütni a jó kovásszal.
Írják, hogy hajtogatni kell, lágy tésztát kell készíteni de nekem így nem sikerült és a jól bevált dagasztás,  keményebb, rugalmasabb gyúrás, gyúrás, gyúrás, formázással csodálatosan szép és finom kenyeret sütök. 
Nem lesznek hatalmas lyukak , nagyon rugalmas.
 A kisült kenyér, tenyeremmel összenyomva megtartja a rugalmasságát.
Napokig lágy marad és illatos. Sütéskor tele a ház az igazi kenyérillatával. 





...és végül megmutatom a frissen sült mai kenyereimet. 








4 megjegyzés:

Olgis írta...

Csodásak! Én is készítettem már kovászt, a Gyula utasítása alapján, fagyasztóba sokáig eláll. De a kenyér ,tényleg savanykásabb.

Atkáriné Terike írta...

Olgis, köszönöm szépen!
Fagyasztóban?
De jó, nem hallottam még de biztos kipróbálom.
Eddig amiket próbálgattam azok valóban savanykásak voltak de a mostani kenyereimen egyálltalán nem érzik az erjedt savanykás íz.
Számomra is nagyon meglepő.

Czkriszta írta...

Az élesztős előtésztával készült kenyérhez képest ez a kovászos kenyér sokkal több időt vesz igénybe? Régebben sütöttem kovászos kenyeret, de borzalmasan kiszámíthatatlan volt. Lehet,hogy nem volt elég erős a kovászom?

Atkáriné Terike írta...

Czkriszta!
A kovászos kenyér sütését reggel hétkor kezdem és délután kettő, három körül sül ki a kenyér. Igaz már előző este el kell készíteni a kovászos előtésztát. Igen, sokkal több időt kell fordítani rá!
Ha nem erős a kovász, bizony nem sikerül finomra a kenyér. Nekem már több hónapos kovászom van és nagyon finom kenyereket sütök vele. Az a tapasztalatom, hogy úgy a legjobb sütni, hogy este egy jó nagy kanál kovászt megetetek 6 kanál vízzel és 6 kanál liszttel. Ehez teszem hozzá másnap reggel a többi hozzávalót. 50dkg liszt, 310 ml víz és 6 k.k só. Így tökéletes lesz a kenyér. Bő három óra alatt kel meg és lehet sütni!
Üdv: Terike

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...