2017. február 17., péntek

Kenyérsütési tapasztalataim.


 A liszt, konyha hőmérsékletű legyen.
20-25 percig tartson a dagasztás, a tésztának szép sima, rugalmasnak kell lennie. 
 A tészta ne legyen lágy, mert akkor lapos kenyerünk lesz!
 Rugalmasnak kell lennie, mint ahogy a videón látható!


Előtésztás sütés esetén: dagasztás,
 20 perc kelesztés, 
 átgyúrás,
majd 50 perc kelesztés.
 50 perc kelesztés után formázás
 és sütőedénybe rakás. 
Sütőedényben legalább 20 perc kelesztés. 
  Az átgyúrásoknál szinte nem használok lisztet, így nem kerül a rétegek közé liszt, szebb lesz a kenyérbél.
. Én nem vizezem le a kenyeret, (sem sütés előtt sem sütés után) ha jól és erősen megsütjük (erős aranybarnára), akkor szépen cserepesedik!


 A víz mennyiségét a liszt milyensége határozza meg.
A teljeskiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel, ezért nagyon figyeljünk a víz adagolására! 
 A receptek szerint írt víz mennyiséget soha ne adagoljuk egyszerre a tésztához, kicsit mindig hagyjunk meg belőle, és ha szükséges, akkor adjuk hozzá. 
 A receptek víz mennyisége mindig az adott recepthez igazak, ha eltérünk a recept leírásától és más fajta lisztet használunk, akkor már a víz mennyisége nem ugyan az. 
 Ez bizony nagyon fontos!
Nyáron rövidebb, télen hosszabb ideig kel a tészta.
30-35 percnél tovább ne legyen beborítva sütés (230 fok) közben a kenyér, mert a gőzben nem sül, hanem fő a kenyér .
 A tető levétele után legalább 20-25 percig kell még sütni (210 fok), kicsit alacsonyabb hőfokon, és így még sok víz kipárolog a kenyérből
. Kenyeret lehet sütni, jénaiban, cserépedényben, zománcos tálban is. 
 Lehet tepsiben is sütni, de akkor vizet kell párologtatni a sütőben legalább 30 percig!





 Forró 230 fokos sütőben kell elkezdeni a sütést.
A bebizezett sütőedénybe szilikonos sütőpapírt teszek és így nem ragad az edénybe a kenyér.








3 megjegyzés:

Diamond Józsi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Diamond Józsi írta...

Köszi a receptet, nagyon finom volt!
http://dbweb.hu/

Ferencné Atkári írta...

Diamond!
Nagyon szívesen, örülök, hogy megsütötted!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...