A liszt, konyha hőmérsékletű legyen.
20-25 percig tartson a dagasztás, a tésztának szép sima, rugalmasnak kell lennie.
A tészta ne legyen lágy, mert akkor lapos kenyerünk lesz!
Rugalmasnak kell lennie, mint ahogy a videón látható!
Előtésztás sütés esetén: dagasztás,
20 perc kelesztés,
átgyúrás,
majd 50 perc kelesztés.
50 perc kelesztés után formázás
és sütőedénybe rakás.
Sütőedényben legalább 20 perc kelesztés.
Az átgyúrásoknál szinte nem használok lisztet, így nem kerül a rétegek közé liszt, szebb lesz a kenyérbél.
. Én nem vizezem le a kenyeret, (sem sütés előtt sem sütés után) ha jól és erősen megsütjük (erős aranybarnára), akkor szépen cserepesedik!
A víz mennyiségét a liszt milyensége határozza meg.
A teljeskiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel, ezért nagyon figyeljünk a víz adagolására!
A receptek szerint írt víz mennyiséget soha ne adagoljuk egyszerre a tésztához, kicsit mindig hagyjunk meg belőle, és ha szükséges, akkor adjuk hozzá.
A receptek víz mennyisége mindig az adott recepthez igazak, ha eltérünk a recept leírásától és más fajta lisztet használunk, akkor már a víz mennyisége nem ugyan az.
Ez bizony nagyon fontos!
Nyáron rövidebb, télen hosszabb ideig kel a tészta.
30-35 percnél tovább ne legyen beborítva sütés (230 fok) közben a kenyér, mert a gőzben nem sül, hanem fő a kenyér .
A tető levétele után legalább 20-25 percig kell még sütni (210 fok), kicsit alacsonyabb hőfokon, és így még sok víz kipárolog a kenyérből
. Kenyeret lehet sütni, jénaiban, cserépedényben, zománcos tálban is.
Lehet tepsiben is sütni, de akkor vizet kell párologtatni a sütőben legalább 30 percig!
Forró 230 fokos sütőben kell elkezdeni a sütést.
A bebizezett sütőedénybe szilikonos sütőpapírt teszek és így nem ragad az edénybe a kenyér.
5 megjegyzés:
Köszi a receptet, nagyon finom volt!
http://dbweb.hu/
Diamond!
Nagyon szívesen, örülök, hogy megsütötted!
Várom a hasonló recepteket. :)
https://dbweb.hu/weboldalkeszites/csomagok
Kipróbált paleo kenyér recept van valakinek?
http://szonyegtisztitas.hu/karpittisztitas/
Megjegyzés küldése