Már sok kenyeret kipróbáltam de ez a kenyér lett a család mindennapi kenyere.
BL 55 lisztet használok és csoda szép lesz mindíg a kenyér. Gyönyörű kűlső és csoda finom lágy belső jellemzi.
Nagyon szépen cserepesdik pedig nem szoktam vízzel lefújni sütés előtt és után sem.
Javaslom a kezdő kenyérsütőknek is, nagyon egyszerű az elkészítése.
Itt találtok fázifotókat is, igaz másik recepttel de ugyan úgy kell ezt is csinálni!
Még nem szegtük meg, majd hozom a fotót a kenyérbélről is.
Hozzávalók:
300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy
több, függ a liszt milyenségétől!)
600- 650 g BL55 liszt
2 evőkanál olvasztott vaj
3 kávéskanál só (csapósan)
1/2 evőkanál porcukor
+ a 12 órás előtészta
12 órás előtészta receptje:
150 ml víz
150 g liszt
30 g élesztő
Az előtészta
készítése, sütés előtti napon történik.
Az előtészta hozzávalóit egy tálban fakanállal,
mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani,
letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
A kenyér összeállítása.
Minden
hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes,
hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább
kemény, rugalmas tésztává váljon. Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a
deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba. A
kelesztési idő után, megformázom és teszem a sütőedénybe, majd 15-20
perc után mintázom, bevágom, éles pengével.
A tészta 40-45 perc alatt,
25 fokos hőmérsékleten duplájára kel. Tálat-tállal beborítva, megvizezett
edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró villanysütőben,(gázsütőben,
vagy sparheltben) sütöm. erős, arany barnára. 40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül
a szép piros szín eléréséig kell sütni. Ez a tészta nagyon jól formázható, nyuszi, maci és
fantáziánk szerint!
A tepsibe téve mindig pihentetni kell legalább 20 percig!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése