2017. február 22., szerda

Kalácssütési tapasztalataim.


A liszt konyhahőmérsékletű legyen.
 Az élesztőt cukros langyos tejben kell felfuttatni.
A vajat lágy állapotban kell a lisztbe tenni.  Én mindig porcukrot használok szép selymes lesz tőle a tészta és nagyon szép lesz a kalács színe a sütés végén.
Közepesen kemény tésztát kell dagasztani, ne legyen lágy, mert akkor sütéskor ellaposodik és alaktalan lesz.
A tésztát duplájára kel keleszteni akkor lesz jó állagú a kalács.
A dagasztás után nem használunk lisztet, mert akkor nem lesz a kalács felszíne szép sima és fényes.
A formázás után lekenjük tojással és tepsiben hagyjuk pihenni, legalább 25-30 percig.
190 fokos forró sütőbe kell tenni és 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütni.
A sütés végeztével lekenni forró cukros tejjel, így gyönyörű fényes lesz a felülete a kalácsnak.
Forró cukros tejjel szoktam a sütés befejezése előtt meglocsolni például a Ferdinánd tekercset és vissza teszem a sütőbe öt- tíz percre, amitől nagyon puha zamatos lesz a kalácsunk, nem szárad ki.
Formázáskor is nagyon minimális lisztet használjunk, szebb lesz a végeredmény!

Örömteli sütkérezést kívánok, pár darab kalácsformázási ötlettel!










Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...