A liszt konyhahőmérsékletű legyen.
Az élesztőt cukros
langyos tejben kell felfuttatni.
A vajat lágy állapotban kell a lisztbe tenni. Én mindig porcukrot használok szép selymes
lesz tőle a tészta és nagyon szép lesz a kalács színe a sütés végén.
Közepesen kemény tésztát kell dagasztani, ne legyen lágy,
mert akkor sütéskor ellaposodik és alaktalan lesz.
A tésztát duplájára kel keleszteni akkor lesz jó állagú a
kalács.
A dagasztás után nem használunk lisztet, mert akkor nem lesz
a kalács felszíne szép sima és fényes.
A formázás után lekenjük tojással és tepsiben hagyjuk
pihenni, legalább 25-30 percig.
190 fokos forró sütőbe kell tenni és 40-45 perc alatt szép
aranybarnára sütni.
A sütés végeztével lekenni forró cukros tejjel, így gyönyörű
fényes lesz a felülete a kalácsnak.
Forró cukros tejjel szoktam a sütés befejezése előtt
meglocsolni például a Ferdinánd tekercset és vissza teszem a sütőbe öt- tíz
percre, amitől nagyon puha zamatos lesz a kalácsunk, nem szárad ki.
Formázáskor is nagyon minimális lisztet használjunk, szebb
lesz a végeredmény!
Örömteli sütkérezést kívánok, pár darab kalácsformázási
ötlettel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése