Kovászos,
burgonyás kenyér.
Reggel
nyolckor egy jó nagy kanál, este megetetett kovászt (a kovászom rozs és fehér
liszt keverékéből készült). 7 evőkanál vízzel és 6 kanál lisztel jól elkevertem
Vártam, amíg
jó duplájára kelt, (11:30).
Hozzá adtam:
220ml vizet
+ 100ml krumpli főző levet
400 g BL 55
búzalisztet
100 g TK
búzalisztet
100 g tört
burgonyát
2 evőkanál
vajat
5 kávéskanál
sót
Jó rugalmas,
nem lágy tésztát készítettem és 3x 20 percenként átgyúrtam, majd megformázva a
sütőedénybe tettem. Bő három óra alatt duplájára növekedett, bevágtam pengével,
beborítottam. Én ezt a kenyeret sparheltben sütöttem (45 perc), már lassan
megtanulom a tüzelést is, hogy ne égjen meg a kenyér.
Lentebb
leírom, hogyan kell sütni villany és gáztűzhelyben!
Forró 230
fokos sütőbe kell tenni, 30 percnyi sütés után levenni a tetőt és még sütni tovább
a szép aranybarna szín eléréséig.
A jénait szilikonos
sütőpapírral bélelni, a papír alatt be kell vizezni a jénait.
Egy pár szó
tapasztalataimról:
A liszt,
konyha hőmérsékletű legyen.
A tészta ne
legyen lágy, mert akkor lapos kenyerünk lesz!
Rugalmasnak
kell lennie, mint ahogy a videón látjátok!
Az
átgyúrásoknál szinte nem használok lisztet, így nem kerül a rétegek közé liszt,
szebb lesz a kenyérbél.
Én nem
vizezem le a kenyeret, ha jól és erősen megsütjük (erős aranybarnára), akkor
szépen cserepesedik!
A víz
mennyiségét a liszt milyensége határozza meg. A teljeskiőrlésű lisztek több
vizet vesznek fel, ezért nagyon figyeljünk a víz adagolására!
A receptek
szerint írt víz mennyiséget soha ne adagoljuk egyszerre a tésztához, kicsit
mindig hagyjunk meg belőle, és ha szükséges, akkor adjuk hozzá. A receptek víz
mennyisége mindig az adott recepthez igazak, ha eltérünk a recept leírásától és
más fajta lisztet használunk, akkor már a víz mennyisége nem ugyan az. Ez
bizony nagyon fontos!
30-35
percnél tovább ne legyen beborítva sütés közben a kenyér, mert a gőzben nem
sül, hanem fő a kenyér (230 fok). A tető levétele után legalább 20-25 percig
kell még sütni (210 fok), kicsit alacsonyabb hőfokon, és így még sok víz
kipárolog a kenyérből.
Kenyeret
lehet sütni, jénaiban, cserépedényben, zománcos tálban is.
Lehet
tepsiben is sütni, de akkor vizet kell párologtatni a sütőben legalább 30
percig!
Boldog
vagyok, hogy finom kenyeret eszik családom és örömmel osztom meg
tapasztalataimat, remélve sok követőm lesz a kenyérsütésben és egyre többen jó
kenyeret eszünk!
Örömteli
sütkérezést kívánok minden kenyérsütőnek!
A kovászt
Béres Gyula leírása alapján készítettem.
Atkáriné
Terike receptje.
2017 február
15
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése