Hibáinkból tanulunk és a kalács sem mindig hibátlan.
Ezt a kalácsot kicsit keményebbre kellett volna dagasztani, mert lágy volt a tészta és szétcsúszott.
Se-baj, így is nagyon finom de mindig a tökéletességre törekszem.
Tudjuk mit hogyan rontottunk el, min kell változtatni.
A tésztának rugalmasnak kell lennie és a formázáskor már nem lehet lisztezni.
Nincs is rá szükség, mert ennek a tésztának nagyon jó az állaga és liszt nélkül is csodálatosan formázható.
Itt mutatom meg a tökéletes kalácsot, aminek nagyon jól sikerült a tésztája!
Formázás után tepsire rakjuk és lekenjük tojással, 2x 20 percenként.
20-25 perc kelesztés, majd forró 190 fokos sütőben sütjük a jó erős szín eléréséig. (nálam)Kb. 35-40 perc.
Mutatom a fázisfotókat!
Négy rudat formálunk és kettőt-kettőt összesodorunk bal fele kezdve a sodrást.
Majd egymás mellé tesszük a két balra sodort szálat és most jobbra sodorjuk.
A fotón jól látható!
Videón is megnézheted hogyan csinálom a fonást!
Végül a nagyon jól formázható kalácstészta receptje:
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
3 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
30g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Rugalmas tésztát dagasztunk és mikor szép fényes, sima, betakarva duplájára kelesztjük
Kiborítjuk a deszkára és tetszés szerint formázzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése