Olvasóim levelei, kenyerei.

Kedves Terike,
Mindennap megnézem a blogodat mert bármilyen képet, receptet teszel fel, olyan jó megnézni. Ami az ételekre vonatkozik, azokat gyakran el is készítem. Kenyeret három éve sütök, amit először egy Panasonic sütővel kezdtem. Már közel egy éve a "Szánter féle tuti jó kenyeret" sütöm, aminek a receptjét ezúton is szeretném megköszönni. Egyszer épp akkor sült a kenyered, amikor a festő nálunk dolgozott. Megkóstolta, elkérte a receptedet és legközelebb amikor jött, mutatta a kenyeréről a fotót, mert ő is megsütötte. Köszönet érte mindannyiunktól. Ami a kovászolást illeti, korábban próbálkoztam vele fél évig sikerrel, azóta nem tudom elindítani. Három etetésig szép, utána nem tudom mi történik, leáll. Próbálkozom tovább, örülök, hogy ezeket a tapasztalataidat is megosztottad. Szívesen olvasom a blogod köszönet érte.


​Minden jót kívánok, üdvözlettel: Zsuzsa​

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Kedves Terike, 

végre, sikerült kovászt nevelni. Első próbálkozásra lángost sütöttem, mert ezt már régen is csináltam. Este kellett bedagasztani és reggel kisütni. Most is így készült. Nagyon örülök hogy előkerült nálad a kovászolás mert ez adott lendületet hogy újra megpróbáljam. Az lehetett a korábbi kovászneveléseknél a hiba, hogy a 21 fok nem volt elég neki. Most a fürdőben nevelgetem, mert ott van a legmelegebb.

Minden jót kívánok, üdvözlettel: Zsuzsa

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Helló Ms. várunk!
Írok nektek lengyel, azt használja a szótár online. Nem tudom magyarul.
Azt szeretném kérdezni, hogy a lehetőségét, hogy küldjön nekem a receptjét "Makos kos" Karácsony jön húsvét. Szeretném bemutatni (sütni)"ram" a következő.
Én nagyon boldog lesz, hogy tanácsot és recept.
Üdvözlettel Ewelina


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Kedves Terike,

nagyon tetszett a kovászról készült pontos leírás és különösen az, h. nem dobtad ki a "felesleget", hanem azt is felhasználod.
Én is csináltam szárítottat, az aszalóban, -  porrá őrölve két éve áll egy üvegben. Tudnál segíteni abban, h. hogyan érdemes "feléleszteni"? Nem túl öreg?

Válaszodat előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Matura Rita

Válasz:
Kedves Rita!
Próbáld meg az élesztését, ha száraz maradt akkor szerintem életre kel!
Azóta írtam egy bejegyzést a blogomban, küldöm a linket!

Várom beszámolód az élesztésről!

Üdvözlettel: Terike

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Kedves Terike!

Elkészítettem az ELSŐ kenyeremet! Ahogy kérted, és ígértem, beszámolok róla, küldök néhány nem túl jó minőségű képet is, és persze közben, megint a tanácsaidat szeretném kérni, ha nem gond.

Elkészítettem a 12 órás előtésztát, úgy, ahogy írtad, beletettem az összes (2 dkg) élesztőt. Felfutott, visszament, szerintem jól viselkedett.
Kérdésem az lenne, mibe célszerű és mekkora edénybe tanácsos tenni, és mivel szokás lefedni? (Egy kis vödröcskébe tettem, ami majdnem kicsinek bizonyult.)
Valamint ezt az előtésztát, télen-nyáron mindig szobahőmérsékleten kell tartani? Nyáron, a meleg miatt sem kell hűtőbe tenni?

Ahogy látod, a cserepesedés nem az igazi. Véleményem szerint az egyik oka, hogy nem 230, hanem csak megközelítőleg 220 fokon sütöttem, a sütőpapírom miatt. (Alu-fix-et használtam, és a max. 220 fok volt ráírva.)

Háromszor kelt-pihent a tészta. A 2. kelesztés után, mielőtt cipót kerekítettem, hozzáértem, olyan hangot adott, mint a biciklipumpa, amikor kiment belőle a levegő.

A kenyér mérete: a képen látható 24 cm átmérőjű tálban sütöttem, (50 dkg liszt a tésztában + 12,5 dkg liszt az előtésztában).Lehetséges, hogy nagyobbra kellett volna nőnie, és ezzel együtt a bélzetének is lazábbnak, lyukacsosabbnak kellett volna lennie? (25 percig kitartóan dagasztottam).

Még egyet szeretnék kérdezni a joghurtos kalács-tésztáddal kapcsolatban: a receptedben szereplő 60 dkg liszthez olvasztva az elején adod hozzá a vajat, vagy a dagasztás 2. felében dolgozod be? És mennyit pihenteted a kalácstésztákat?

Rád zúdítottam sok-sok kérdést, ne haragudj érte. De nagyon kíváncsi lennék a véleményezésedre, tanácsaidra.

Előre is köszönöm segítséged, ha időd engedi.

Üdvözlettel:
TündiKedves Tündi! 

Köszönöm szépen gratulációdat, örülök, hoigy tetszenek sütéseim!
Javaslom, hogy az én receptemet felezd meg. Kézzel 20-25 percig dagasztod, illetve amíg szép sima, fényes lesz a tészta.
 Rugalmas inkább keményebb legyen a tészta és lehetőleg az összeállítás után ne érje liszt. Nem is igényli, nem ragad lisztezés nélkül sem. Persze ha szükséges parányit lisztezheted! Azért nem jó lisztezni mert a tészta közé liszt rétegek kerülnek és nem lesz szép a kenyérbél, illetve a felszíne a kenyérnek így lisztmentesen sokkal szebb lesz.
A tálba tegyél vizet egy keveset és vizezd körbe, majd öntsd ki a vizet és tegyed a sütőpapírt bele. Csak szilikonosat használj, mert a többi rá ragad a kenyérre és nehezen jön le. 
Tetővel sütöm és a tetejét is úgy szintén kell vizezni mint az alját. Amennyiban nincs az edényre fedő, akkor borítsd be sütőpapírral és 30 perc után vedd le róla.

Remélem tudtam segíteni, várom a beszámolódat! 

Üdvözlettel: Terike
 Írj ha segítségre van szükséged!  Itt vagyok.

                                           ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mai élesztő nélküli kovászos kenyerem! Köszönöm Terike Atkáriné


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Szombaton annyira jól sikerült a kenyerem,hogy ma újból sütnöm kellett!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...