2017. február 16., csütörtök

Írós-krumplis kovászos kenyér.


 Végre tudok természetes kovásszal szép és finom kenyeret sütni!
Elmondhatom nem egyszerű kovászos kenyeret sütni de rá kell jönni a fortélyokra és így már nem tűnik bonyolultnak.
Eddig sütött kovászos kenyereim, savanyúk, tömörek és csúnyák lettek. 
Mindíg azt mondtam, többet nem próbálkozok de jó, hogy nem adom fel könnyen a dolgokat és így örülhetek és örülhet a családom, mert nagyon jó kenyeret eszünk.
Illatos, légies, és nem is morzsálódik. 
Öröm enni!Reggel nyolckor egy jó nagy kanál, este megetetett kovászt (a kovászom rozs és fehér liszt keverékéből készült). 
7 evőkanál vízzel és 6 kanál lisztel jól elkevertem, vártam, amíg jó duplájára kelt, (11:30). 

Hozzá adtam:150ml írót,
 60ml-70 vizet + 100ml krumpli főző levet,
 400 g BL 55 búzalisztet
 200 g TK búzalisztet 
50 g tört burgonyát
 1 evőkanál vajat
 5 kávéskanál sót

 Jó rugalmas, nem lágy tésztát készítettem és 3x 20 percenként átgyúrtam, majd megformázva a sütőedénybe tettem. Bő három óra alatt duplájára növekedett, bevágtam pengével, beborítottam. Én ezt a kenyeret sparheltben sütöttem (45 perc), már lassan megtanulom a tüzelést is, hogy ne égjen meg a kenyér. 

Lentebb leírom, hogyan kell sütni villany és gáztűzhelyben!

 Forró 230 fokos sütőbe kell tenni, 30 percnyi sütés után levenni a tetőt és még sütni tovább a szép aranybarna szín eléréséig. A jénait szilikonos sütőpapírral bélelni, a papír alatt be kell vizezni a jénait.

A kovászt Béres gyula tanácsai alapján készítettem.

Egy pár szó tapasztalataimról:
 A liszt, konyha hőmérsékletű legyen. A tészta ne legyen lágy, mert akkor lapos kenyerünk lesz! Rugalmasnak kell lennie, mint ahogy a videón látjátok!
 Az átgyúrásoknál szinte nem használok lisztet, így nem kerül a rétegek közé liszt, szebb lesz a kenyérbél. Én nem vizezem le a kenyeret, ha jól és erősen megsütjük (erős aranybarnára), akkor szépen cserepesedik!
 A víz mennyiségét a liszt milyensége határozza meg. A teljeskiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel, ezért nagyon figyeljünk a víz adagolására! 
A receptek szerint írt víz mennyiséget soha ne adagoljuk egyszerre a tésztához, kicsit mindig hagyjunk meg belőle, és ha szükséges, akkor adjuk hozzá.
 A receptek víz mennyisége mindig az adott recepthez igazak, ha eltérünk a recept leírásától és más fajta lisztet használunk, akkor már a víz mennyisége nem ugyan az.
 Ez bizony nagyon fontos! 30-35 percnél tovább ne legyen beborítva sütés közben a kenyér, mert a gőzben nem sül, hanem fő a kenyér (230 fok). A tető levétele után legalább 20-25 percig kell még sütni (210 fok), kicsit alacsonyabb hőfokon, és így még sok víz kipárolog a kenyérből. Kenyeret lehet sütni, jénaiban, cserépedényben, zománcos tálban is.
 Lehet tepsiben is sütni, de akkor vizet kell párologtatni a sütőben legalább 30 percig!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...