Tapasztalataim pár sorban.
A tésztának rugalmasnak kell lennie és a formázáskor már nem lehet lisztezni.
Nincs is rá szükség, mert a jó tésztának nagyon jó az állaga és liszt nélkül is csodálatosan formázható.
Rugalmas tésztát dagasztunk és mikor szép fényes, sima, betakarva duplájára kelesztjük
A kalács tészta nagyon szereti a meleget, ha ideális a hőmérséklet a konyhában (23 fok),akkor gyorsan kel, emelkedik a tészta.
Én a dagasztás után legalább 40-50 percig kelesztem, majd következik a formázás. Attól függ mit sütünk, késsel eldaraboljuk a kellő méretekre, kissé átgyúrjuk, 5 percig pihentetjük majd megformázzuk.
Sütőlapra rakjuk, lekenjük felvert tojással és ismét kelesztjük, 20-25 percig, amíg szépen megemelkedik a tészta.
A fonott kalácsot kétszer, háromszor is le lehet kenni, mikor kicsit szikkad az előző kenés.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra és a forró sütőbe toljuk a tepsit.
A sütési idő változó, attól függ mit sütünk.
Ha apróbb darabokat sütünk, akkor 35-40 perc a sütési idő.
Attól is függ a sütési idő, hogy milyen sütőt használunk.
Mikor már szép aranybarna a kalács, akkor kell befejezni a sütést.
Ferdinánd tekercs, kakaós csiga sütésekor a már majdnem készre sült kalácsnak mindig le kenem cukros tejjel a tetejét és vissza teszem még kevés időre pirosodni.
Sokkal puhább lesz a tészta és nem szikkad ki hamar.
A bejglit pedig akkor kenem le azonnal cukros vízzel, mikor ki veszem a sütőből.
Hogy töltöm a bejglit?
Kinyújtom téglalap alakúra a tésztát,
lekenem olvasztott vajjal, majd ráterítem jó vastagon a már cukorral összekevert tölteléket és kenőtollal jól megcsepegtetem a töltelék tetejét is.
Felcsavarom a töltelékes tésztát és sütőlapra teszem. Lekenem tojással és 25-30 percig kelesztem.
A sütés előtt megszurkálom három-négy helyen hosszú kötőtűvel úgy, hogy teljesen az aljáig érjen le a tű.
Ha betartjuk a kelesztési időt a tepsiben is, megszurkáljuk a tésztát, biztos nem fog kirepedni a bejglink.
Különböző formákat is lehet kalács tésztából készíteni, például maci fejet.
Fél centi vékonyra nyújtsuk a tésztát és kerekre vágjuk.
Az orrának kicsi gombócot formálunk és mielőtt helyére raknánk, ujjunkat vízbe mártva be vizezzük azt a pontot ahová a kerek orrát tesszük. Attól, hogy megvizezzük az alapot, jobban rá tapad a tészta és nem csúszik el. Csak parányi vizezést igényel.
A jól kidolgozott kalácstészta nem ragad, nem igényel lisztezést, így szép fényes lesz a teteje sütés után.
A jól formázható kalácstészta receptje.
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
3 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
30g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Ha kérdésed van írj nekem!
atkariek@gmail.com