Előtészta készítése, sütés előtt 1-2 nappal
250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
20 g élesztő
Másnap reggel a öszeállítjuk a tésztát.
Előtészta +
520 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)
800 g BL55 liszt
200 g teljes kiőrlésű búza lisz
5 kávéskanál só (csapósan)
Elkészítés
Minden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas.
Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.
Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése