A jó kenyér
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál tepertőkrém
2 db. főtt burgonya
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
2 megjegyzés:
Üdv! Én azt szeretném megkérdezni, hogy belül mázas pataki tálban is lehet sütni? Ha igen, azt is sütőpapírozzam, és persze áztassam be a tálat? Előre is köszönöm!
Szia!
Igen áztasd be és szerintem kell bele papír.
Papír nélkül lehet, hogy beleragadna.
Jó sütkérezést!
Megjegyzés küldése