2014. január 24., péntek

Tepertőkrémes és burgonyás kenyér.















A jó kenyér

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál tepertőkrém
2 db. főtt burgonya
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
 + a kovász

Kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.  
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.



Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és  még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv! Én azt szeretném megkérdezni, hogy belül mázas pataki tálban is lehet sütni? Ha igen, azt is sütőpapírozzam, és persze áztassam be a tálat? Előre is köszönöm!

Terike írta...

Szia!
Igen áztasd be és szerintem kell bele papír.
Papír nélkül lehet, hogy beleragadna.
Jó sütkérezést!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...