2011. szeptember 9., péntek

Tejes kenyér és kenyér-kalács.

 Most gyors kovászt készítettem. Ez azt jelenti, hogy reggel megcsináltam és délután már használtam is.
Kaptam ajándékba egy jénait és kipróbáltam benne a kenyeret. 
2,5 literes, így a teljes adag kenyér receptet megdagasztottam és hogy a jénaiba beleférjen, kettévettem a tésztát. A másik feléből nagyon finomat sütöttem.
 Tegnap szilvalekvárt főztem és gondoltam valami lekvárosat kellene sütni.
Ebből a kenyértésztából készítettem el ezt az finom, nem tudom kalácsot-e vagy kenyeret?
Minden esetre nagyon jól sikerült és isteni puha lett. Könnyű lyukacsos a belseje.
Mikor összetekertem a tésztát a töltelékkel, akkor beleforgattam felvert tojásba és szezámmagba, majd megcsavartam a két végét ellenkező irányba és úgy raktam tepsibe.
A sütő aljába tettem egy edénybe vizet.
Sütés előtt befedtem lisztezett sütőzacskóval a tészta tetejét, és 200 fokon sütöttem végig.
Mikor már szép piros volt, kivettem a sütőből és megkentem 1dl forró tej és 1 kanál vaj keverékével és gyorsan visszatettem. Sütöttem még 5-10 percig, amíg piros lett.
Nagyon szépre sült és puha maradt a vajtól.





Tejes kenyér és szilvalekváros virág.

  2 dl víz
  2 dl tej
 3 evőkanál olaj
 3 kávés kanál só
1 evőkanál porcukor
80 dkg BL 55 liszt

+ kovász

1,5 dl víz
1 evőkanál olaj
15 dkg BL 55 liszt
3 dkg élesztő

Fázisfotók.


8 gombócot gömbölyítettem és 15 percig hagytam kelni, majd,
kinyújtottam a tésztát, hosszúkásra fél cm vastagra.
felcsavartam mint a bejglit és a virág közepébe helyeztem.
A szirmokat is kinyújtottam oválisra és megkentem 1 kanál szilvalekvárral ,majd szórtam rá apróra szeletelt szilvát. Felcsavartam és tojásba, majd szezámmagba forgattam. A két végét ellenkező irányban tekertem és beletettem a tepsibe.
Kelesztettem 25 percig és befedtem lisztezett sütőzacskóval.
A sütőbe vizet tettem.
200 fokos forró sütőbe  tettem és szép pirosra sütöttem.
Mikor már szép piros volt, kivettem a sütőből és megkentem 1dl forró tej és 1 kanál vaj keverékével és gyorsan visszatettem. Sütöttem még 5-10 percig, amíg piros lett.
Hát ilyen lett!

                                                                               

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nem tudok már milyen jelzőt írni ami kellően kifejezné hogy mennyire guszta és mennyei lehet az íze! Mindíg akkor látok valami nagyon finom édességet, amikor sósat sütök.Akkor folyik a nyálam egy kis édességért, mint pld. ezért a lekváros kalácsért!:-))

Farci írta...

A kenyér is, a lekvár is, és a lekváros kenyérke is nyami-nyami! :)

Gerdi írta...

Te aztán nem fogysz ki az ötletekből! Csodálatosak!
Nézz be hozzám, légy szíves, szeretnék egy díjat átadni neked!

trollanyu írta...

Nagyon szeretem a blogodat, a csodaszép kelt tésztákat, kenyereket. Ez is fantasztikus, holnap én is megpróbálkozom egy szokatlan formázással, hátha sikerül:)

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Terike!
Most találtam rád, és csak ámulok!!! Annyira gyönyörüek a müveid!! Hihetetlen kézügyesség és fantázia! Itt kint Németo.-ban simán megélhetnél ebböl! Komolyan!
Ha van kedved/idöd, nézz be hozzám kérlek, van egy díjam számodra!
Üdv:Krisz! :-D

baratella írta...

Csillagos ötös!Köszi a receptet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...