Búzát vetettünk az ősszel. Fajtája a legjobbak közé sorolható (GK Békés.), kiváló kenyér gabona.
El jött az aratás ideje és boldogan nyugtáztuk, hogy a termés nagyon jó.
Már ki is sült az első kenyér, nagyon elégedett vagyok.
A teljes kiőrlésű lisztből csodás kenyér született!
Recept lentebb!
Előtészta:
300 ml víz
300 g liszt (BL 55) fehér búza liszt.
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
450 ml víz
600 g teljes kiőrlésű búza liszt
1 evőkanál olaj
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
3 megjegyzés:
Gratulálok Terike, csodásan néz ki! Nem adtok el lisztet véletlenül? (kis háztartás, nem túl nagy fogyasztás,10-20 kg) Köszi a választ előre is.
Az idén későn jutott eszembe, de jövő őszre én is akarok vetni:)
undercover!
Örülök, hogy tetszik a mi búzán!
Ha érdekel a liszt, írj! atkariek@gmail.com
gondaanyu!
Nagyon örülök, hogy vetettünk, legalább tudom, hogy miből lesz a kenyerünk!
Permetezve egyszer sem volt.
Megjegyzés küldése