Előző nap elő- tésztát
készítünk: Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára
kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
250 g BL 55 liszt
150 ml víz
30 g élesztő
Másnap adjuk hozzá a többi hozzávalót:
600 ml víz
200 g fehér tönkölyliszt
200 g Graham liszt
200 g TK fehér liszt
200 g BL 55 liszt
100 g Rozs liszt
6 kávéskanál só
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép
fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen
formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,
átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd
15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230
fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm. (Lehet tepsiben,
párásított sütőben is sütni!)
25 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell
sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve
rácsra teszem és lespriccelem vízzel.