2015. november 27., péntek

Jénais cipó.







200 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
550 gr BL55 liszt
4 kávéskanál só(csapósan)
1 kávéskanál porcukor
1 kanál olvasztott vaj

 + 12 elő tészta

12 órás elő tészta  receptje:
150 ml víz
150 gr liszt
20 gr élesztő

A 12 órás elő-tésztát  sütés előtti napon kell elkészíteni!
Az elő-tészta hozzávalóit egy tálban fakanállal,(mint a galuskatésztát), 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.


A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.

Mai ebédünk:
Töltött káposzta
Tepertős bodag.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...