Kovászos kenyér.
520 ml víz
700 gr liszt BL55
150 gr liszt BL 80
50 gr Tönkölybúza liszt
50 gr Búzacsírás liszt
2 evőkanál Zabpehelyliszt
2 kávéskanál Fruktóz (lehet cukor is)
2 evőkanál olaj
6 kávés kanál só
1 kávéskanál sikér.
+ 300 gr érett kovász
http://www.ketezeregy.hu/receptek/kovasz
Én is így készítem a
kovászt.
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
3.
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
Kovászos
kenyér.
A
kenyér hozzávalóit tálba teszem. Kevés vizet meghagyok, és ha szükséges, akkor
pótolom.
Inkább
keményebb tésztát dagasztok, rugalmas nem ragadósnak kell lennie. Akkor jó,
mikor nem ragad a kezemhez és a tálhoz sem.
Deszkára
teszem és laza mozdulatokkal még dagasztom egy kicsit , majd beteszem a ruhával
bélelt szakajtóba.
35-40
perc kelesztés következik.
Majd
ismét deszkára téve, laza mozdulatokkal kicsit nyomkodva megformázom. Az előre
elkészített sütőpapírral bélelt edénybe teszem. A papír alá is vizet
spriccelek. Letakarom.
Ezzel
elkezdődik a hosszú kelesztési idő. 20-22 fokos melegben legalább 3-4 óra
szükséges.
Ha
hűvösebb a konyha, akkor a kelesztési idő megemelkedik.
Olvastam
róla, hogy nem kell attól félni, hogy túl kel, mert a kovászos kenyér nem tud
túlkelni. Viszont minél tovább áll, annál savanykásabb ízt érünk el
végeredményként.
Felfűtöm
a sütőt, 230 fokosra és a sütés végéig így hagyom. Gáztűzhelyben sütve, szinte
a maximumra állítva.
Bevágom a tészta oldalát és beborítom egy
szintén sütőpapírral bélelt edénnyel. Lehet a sütőedényünk, jénai, cserépedény,
egyszerű tál, lábas. Lényeg, hogy legyen teteje!
Beteszem
a forró sütőbe a sütőedényt és sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és tovább
sütöm jó erős arany barnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése