2011. július 28., csütörtök

Göngyölt mákos linzer






Göngyölt mákos linzer.

Tészta
40 dkg liszt
15 dkg zsír
½ Csomag sütőpor
5 dkg porcukor
4 tojás sárga
1 dl tejföl
1 dl tejszín

Töltelék
Bármilyen lekvár
4tojásfehérje
1vaniliáscukor
4evőkanál porcukor
20dkg darált mák
1/2citom reszelt héja

Csokoládémáz
1 púpos evőkanál kakaó
3 evőkanál porcukor
½ evőkanál olaj
3 dkg vaj

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és az összes hozzávalóval összegyúrjuk
Kettő részre vesszük. 1-2 milliméter vastagra kinyújtjuk és megkenjük lekvárral. Két oldalról feltekerjük, úgy a közepén maradjon 2cm.

A középső részhez elkészítjük a tölteléket. A tojások fehérjét felverjük keményre a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha jó kemény, belekavarjuk óvatosan a mákot.
A tekercsek közepébe evőkanállal berakjuk a mákos tölteléket.
180 fokos sütőbe 25-30 percig picit rózsaszínre sütjük.
Ha kihűlt a tekercsekre porcukrot szórunk.
A mákos töltelékre csoki mázat készítünk. A kakaót, porcukrot és a vizet 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vajat és az étolajat. Forrón rákenjük a mákos töltelék tetejére. Én ecsettel kentem rá, nehogy ráfolyjon a porcukros részre.
A máz megszilárdulása után lehet 2cm szeletekre vágni.






























































2011. július 25., hétfő

Ünnepi almás








































Ünnepi almás




50dkg liszt
10-15 dkg cukor
2 púpozott evőkanál zsír
1 pohár tejföl 175 ml
2 tojás
Csípet só
Kevés citromhéj
1vaniliás cukor
1 sütőpor

Töltelék.
1,5 kg alma
Cukor, ízlés szerint
Kevés fahéj



Közepesen kemény tésztát gyúrunk.
Kettévesszük és az egyik felét tepsibe rakjuk, majd a megpárolt almát ráterítjük. Befedjük a másik lappal és megkenjük tojással. Villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőbe szép pirosra sütjük.
Lehet más gyümölccsel és sütni, meggyel, szilvával.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság.

2011. július 24., vasárnap

Kenyér 2011 július 24 Burgonyás












Burgonyás kenyér

350ml Burgonyafőző lé
2 evőkanál tört burgonya
20 dkg liszt BL55
5dkg rozsliszt
5dkg tönkölybúza liszt
50dkg liszt BL80
3 evőkanál olaj
1evőkanál ecet
1evőkanál cukor
3kávéskanál só
2dkg élesztő
+20 dekányi kovász

Kovász készítése:140ml víz15 dkg liszt1 evőkanál olaj½ kávéskanál só kávéskanál cukor1-2 dkg élesztő

2011. július 22., péntek

Krumplis kenyér

 A szokásos kenyér receptemet sütöttem most is, azzal a külömbséggel, hogy nem vizet, hanem krumpli főzőlevet adtam hozzá.. Tettem még bele egy kanál tört krumplit is.  Nagyon finom  lett. Lágy kenyérbél, ropogos héj és nagyon ízletes.





2011. július 14., csütörtök

Mákos kalács.






Mákos kalács


15dkg ráma
60dkg liszt
8dkg cukor
2dl tej
5dkg élesztő
1db tojás
Csipetnyi só
1cs vaníliás cukor

Töltelék:
20dkg darált mák
10-15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Kevés reszelt citromhéj

Kenéshez 1db tojás

A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt. Öntsük rá a tejet és szórjuk meg kevés cukorral.
Mikor feljön az élesztő, dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. Sima közepes lágy tésztát dagasztunk. Belisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és kicsit hagyjuk pihenni. 10-15 percig. Addig összekeverjük a mákot a cukorral és 1cs vaníliás cukorral. Lehet bele tenni kevés citromhéjat.
Fél cm vékonyra kinyújtsuk a tésztát, megkenjük olvasztott margarinnal vagy vajjal és ráterítjük a mákot. Én a mák tetejére is szoktam kenőtollal kevés olvasztott vajat csorgatni.
Felcsavarjuk, mint a bejglit és tetszés szerint formázzuk.
Tepsibe rakjuk és megkenjük tojással, kelesztjük 15-20 percig
190 fokon sütjük szép pirosra.
Kevés cukros vízzel megkenjük a tetejét. 1 teáskanál cukor 1 teáskanál víz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...