2014. szeptember 30., kedd

Hogyan formázzuk a rózsát?

Csak egy pár fotó.




Kisült és illatozik!

Kisült és illatozik!
A frissen sült kenyér illata nemcsak az étvágyunkat hozza meg, hanem jobb emberré is tesz minket, legalábbis erre a következtetésre jutottak francia tudósok egy új tanulmányban. Szerintük a kellemes illatok pozitív irányba befolyásolják a hangulatunkat, és ettől sokkal önzetlenebbé válunk számunkra teljesen ismeretlen emberekkel szemben.





Fénykép: Kisült és illatozik!
A frissen sült kenyér illata nemcsak az étvágyunkat hozza meg, hanem jobb emberré is tesz minket, legalábbis erre a következtetésre jutottak francia tudósok egy új tanulmányban. Szerintük a kellemes illatok pozitív irányba befolyásolják a hangulatunkat, és ettől sokkal önzetlenebbé válunk számunkra teljesen ismeretlen emberekkel szemben.

Fénykép: A gyermekkori kenyér illata.
http://www.alon.hu/olvasoi-level-horvatorszag/gyermekkori-kenyer-illata




Sütünk és melegszünk!



Teatűzhelyben sült kenyér.



Így is lehet kenyeret sütni.

Elárulom, hogy benne leszek a Meglepetés újságban.




Ezek a kenyerek sültek a nagy fotózásra, persze csodás kalács is sült de a nagy izgalomtól elfelejtettem fotózni.
Se-baj, majd meglátjátok az újság lapjain! 
Nagyon érdekes és izgalmas volt riport alanynak lenni.
Még nem tudom mikor jelenik meg de jelzem majd!







2014. szeptember 12., péntek

Kifli a javából. 6 fotó.


Nagyon finom ez a kifli!  Szép a színe, ropogós a héja és csodás a bélzete.
 Egy baj van vele, hogy pillanatok alatt elfogy!

Könyv, kenyértésztából.






Cipó.





Szánter házi kenyér.

Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 gr BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
200 gr természetes kovász
 + 12 órás kovász

12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő

A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.  
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

Természetes kovász receptje:
Egy befőttes üvegbe készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.

 Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55) és fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.

Utána minden nap: 3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt (BL55)

Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) kell etetni.
Nem kell megijedni, mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok, egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet sütni vele!

Hetente sütök ezzel a módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi,  ami beindítja a következő erjedést.

Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és  sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni.
 A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.

A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.


2014. szeptember 5., péntek

Nagyon kakaós csiga.











200 ml langyos tej
2 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
3 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
30 g élesztő

+ 1 tojás a kenéshez

Közepes kemény tésztát kell dagasztani, 20 perc kelesztés,után kinyújtani 1/2 cm vékonyra. A kikavart töltelékkel megkenni és mint a bejglit felcsavarni.
Kettő centis darabokra  vágni és tepsire rakni.
Lekenni tojással és ismét 20 percig kelni hagyni. 
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra kell sütni. 

Töltelék:
habosra kikavarni a cukrot és vajat, majd hozzáadagolva a kakaót simára kavarni.
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
8-10 dkg kakaó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...