2012. december 30., vasárnap

Addig fotózgattam, hogy.....








                                                         ....... kifutott a tej.



2012. december 29., szombat

Nagyon cuki lett.

Vastag madzagot horgoltam körbe soronként. Valahol láttam és kipróbáltam. 
Nagyon tetszik!










Kovászos, kilófalólisztes kenyér.

























4,5 dl meleg víz ( kicsit meghagyni és csak akkor beletenni ha kemény a tészta)
50 dkg Kilófaló lisztkeverék-alap
3 dkg BL80 liszt
1 evőkanál étolaj
1 dkg fruktóz
1 dkg só
2 dkg élesztő
         +
Kovász (előző nap kell készíteni)
1,5 dl langyos víz
10 dkg BL80 liszt
3 dkg korpa
2 dkg rozsliszt
1 dkg élesztő

Munkamenet:

A sütés előtti napon kell elkészteni a kovászt.
Meglangyosítom a vizet és a többi hozzávalót bele teszem.
Kézzel vagy géppel sima tésztát keverek, a galuskatésztától kicsit keményebbe.
Ha szükséges még pár csepp vizet kell adagolni hozzá.
Letakarom és kelesztem fél óráig, majd ismét megkeverem pár fordulattal.
Ennyire egyszerű kovászt készíteni.
 Letakarni ruhával és a konyhapulton hagyni éjszakára.
Reggelre gyönyörű hólyagos keveréket kapunk.

Én a dagasztógépbe szoktam hagyni a kovász, és így reggel rámérem a kenyérhez való hozzávalókat.

A vizet megmelegítem, és ráöntöm a kovászra( én meghagyok a vízből egy keveset és csak akkor öntöm hozzá, ha igényli a tészta), majd rámérni a többi hozzávalókat.
Sokáig kell dagasztani! 15-20 perc dagasztás után még kicsit lágyabb a tészta de leállok a dagasztással és hagyom, hogy szívja a vizet magába a liszt. Pihentetem 15-20 percet és ismét dagasztás. Akkor jó ha elválik az edény falától és alig ragad a kezemre. Mikor jól összeáll a tészta, kiveszem deszkára, és gyorsan megformázom, majd beteszem a kelesztő edénybe.
30 perc kelesztés után ismét deszkára borítom és átgyúrom párszor. Én úgy mondom: visszagyúrom. Lehet bátran, mert jót tesz a tésztának!
Ismét a kelesztőbe teszem, és duplájára kelesztem.
Elkészítem a sütőformát. Jénaiban szoktam sütni, tetővel. A jénai belsejét bespriccelem vízzel, és kibélelem sütőpapírral. A tetejét is bevizezem és abba is sütőpapírt teszek.
Mikor megkelt a tészta, deszkán visszadagasztom ismét és a végleges formát adom meg. Bele teszem a jénaiba és kelesztem 20-25 percig, majd forró 230 fokosra előmelegített sütőbe teszem.
40 perc sütés után leveszem a jénai tetőt és vissza tolom a sütőbe. Sütöm a szép piros szín eléréséig.
 Az összes sütési idő: Kb. 50- 60 perc.
Mikor kiveszem a sütőből, megkenem vízzel és rácsra teszem. 

2012. december 28., péntek

Dekoratív bejgli.









200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
20g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez


Kozák sapka.






8 tojás sárgáját
 40dkg porcukorral
8 evőkanál forró vízzel kikavarjuk.
Hozzáadunk
25 dkg lisztet
1 csomag sütőport
1 evőkanál kakaót
 ezeket jól összedolgozzuk
és végül a 8 tojás felvert habját.
Kettő lapot sütünk és ha kisült, azonnal szaggatjuk, közepes méretű pogácsa szaggatóval.

Krém:
3 dl tejet
 3 evőkanál lisztet sűrűre főzünk
 és ha kihűlt hozzáadunk
15dkg vajat
 15 dkg porcukor
 2 vanilliás cukor
 és 2 kanál rumot.
A pogácsákat bőven megkenjük és összenyomjuk, úgy, hogy a krém kicsit kilógjon a tészta közül.
 Megforgatjuk kókuszreszelékbe és pici krémet a tetejére is kenünk, amit szintén megmártunk a kókuszban.
 Lehet úgy is, hogy a tetejére csokit kenünk.
Mutatós és nagyon finom süti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...