2013. december 31., kedd

Diós és aszalt szilvás vékony pite.

 






2 tojás
10 dkg cukor
csípet só
15 dkg liszt
fél liter tej
1 evőkanál olvasztott vaj
1 vanillincukor
6 szem aszalt szilva ( darabolt)
maréknyi darabolt dió.

A locsoláshoz 5 dkg olvasztott vaj.

Kikavarjuk a tojást a cukorral majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, utoljára a tejet adagoljuk hozzá.
A palacsintatésztánál sűrűbb lesz az állaga.
Ha nagyobb a tojás, lehet, hogy még pótolni kell a lisztet.
Vajjal kikenjük a tepsit és bele öntjük a tésztát. A tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal és betesszük a 180 fokos forró sütőbe, szép pirosra sütjük.
Nem lesz pille könnyű szerkezetű a tészta, hiszen semmi fújtató nincs benne. 
Én  nagy darabos diót tettem bele és nagyon finom roppanósan ízletes lett. 
Nagyon egyszerű, gyors és finom süti.


    2013. december 23., hétfő

    Boldog Karácsonyt!

    Békés Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves ismerősömnek!

    Karácsony reggelén, mit mondhatnék néktek
    Ne bántsátok egymást, semmiféle népek.
    Legyen egész évben gyönyörű karácsony,
    Szeressétek egymást, ez az én tanácsom.

    forrás: marika0408.bloglap.hu



    2013. december 22., vasárnap

    Grillázs és szezámmagos Expressz torta.

    A leggyorsabban elkészíthető és nagyon finom torta.

    Hét tojásból készült piskóta tetejét vékonyan levágjuk a belsejét kiszedjük, kikotorjuk. Az üreget és a levágott lapot bekenjük barackízzel.(vagy bármilyen lekvárral) 20 dkg cukrot világosra pirítunk, hozzáadunk 15 dkg darabosra tört diót 1 kanál pirított szezámmagot és diónyi vajjal még pár percig pirítjuk, majd
     vajas tányérra ötjük és mikor  mikor kihűlt, apróra törjük.
    A kivájt morzsás tésztát elvegyítjük az apróra tört grillázzsal és 2 dl cukrozott tejszínhabbal és megtöltjük az üreget. Ráhelyezzük a levágott  lapot, megkenjük vékonyan tejszínhabbal és díszítésül megszórjuk tortadarával, vagy csokireszelékkel.
    Én a hét tojásból készült piskótát kettő kerek formában sütöttem meg.









    2013. december 6., péntek

    Horgolt motor.


    Ma szerelő voltam.
    A fotón nem észlelhető, hogy egyes idomok alá vannak bélelve és domborodnak. Nagyon helyes lett, örülök neki!
    Igaz az este mikor leültem horgolni még nem tudtam, hogy ez lesz a végeredmény. Először egy kerek terítőt horgoltam és azt néztem ki belőle, hogy pont olyan mint egy motorkerék. Legyártottam az alkatrészeket és összeszereltem.



    Fénykép: Ma szerelő voltam.
A fotón nem észlelhető, hogy egyes idomok alá vannak bélelve és domborodnak. Nagyon helyes lett,  örülök neki!
Igaz az este mikor leültem horgolni még nem tudtam, hogy ez lesz a végeredmény. Először egy kerek terítőt horgoltam és azt néztem ki belőle, hogy pont olyan mint egy motorkerék. Legyártottam az alkatrészeket és összeszereltem.


    Fénykép: Horgolt motorom.

    Fénykép

    2013. december 3., kedd

    Tönkölylisztes tepertős zsemlék.


    Sok fotó a folytatásban!  Nem tudtam kihagyni egyet sem, mert annyira szépek!

    Tönkölylisztes kenyér.




    Tönkölylisztes kenyér és zsemle.
    Ebből a mennyiségből lett ,1 db 1 kg kenyér és 10 darab zsemle.

    600 ml víz (ez lehet több vagy kevesebb)
    800 g BL55 liszt
    200 g Tönkölybúzaliszt
    1 teáskanál porcukor
    6 kávéskanál só
              +
    a tegnap elkészített kovász.

    Kovász:
    150 ml víz
    150 g BL 55 liszt
    1 evőkanál olaj
    40 g élesztő.


    Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.

    Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.

    Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit  lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

    Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

    Kiteszem a deszkára, megformázom és tepsibe teszem.  
    Lehet jénaiban vagy cserépedényben is sütni, beborítva!

    Mintázom és pengével bevágom.

    Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Én sparheltben sütöttem, egy óra alatt sült meg.

    Karácsonyi apró, kenyértésztából.












    Karácsonyi kenyérkínáló. 
    Graham, tönköly és rozslisztből.

    300 ml víz(ez lehet több vagy kevesebb)
    15 dkg Rozsliszt
    20 dkg Tönkölybúzaliszt
    15 dkg Grahamliszt
    50 dkg BL 55 liszt
    1 evőkanál porcukor
    7 kávéskanál só
              +
    a tegnap elkészített kovász.

    Kovász:

    150 ml víz
    15 dkg BL 55 liszt
    1 evőkanál Rozsliszt
    1 evőkanál olaj
    3 dkg élesztő.

    Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.

    Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.

    Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

    Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

    Kiteszem a deszkára, megformázom, kiszaggatom és tepsibe teszem.
    Kicsit lekentem felvert tojással.
    200 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc alatt készre sütöm.  Nem szabad erősen megsütni, mert akkor kemény lesz!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...