2013. november 28., csütörtök
2013. november 26., kedd
2013. november 25., hétfő
Nem így gondoltam de így is jó!
Úgy gondoltam, hogy sütök egy kenyeret de teszek a tetejére egy sor zsemlét., gyors csemegének.
Szilvalekvár és dió, jó párosítás.
Beletettem a jénaiba a kenyeret, majd kicsi mélyedésben sorba raktam a lekvárral és dióval töltött gombócokat.
Elképzeltem, hogy a gombóckák kiemelkednek és könnyedén leválnak a kenyérről, hát nem így történt.
Kicsi lett a jénai és a gombócok belemélyedtek a tésztába így az egész felvette a jénai formáját.
Semmi baj, így is nagyon jó, szép és finom lett. A finom ropogós kenyérhéj a lágy zamatos kenyérbél és a pikáns szilvalekvár a dióval, isteni finom! Ja és könnyedén elválik kiemeléskor.
Káposztalevélben, kályhában sült zsemle.
Káposztalevélben sültek meg ezek a zsemlék. A felső levelek ugyan megégtek de a zsemlék gyönyörűek lettek.. A kályhában sültek sokkal ízletesebbek zamatosabbak, mint a gáztűzhelyben sütöttek. Ebben az esetben pedig még a káposztalevél is zamatosított..
2013. november 19., kedd
Ezt is kipróbáltam.
Olvastam valahol, hogy tojássárgájába ételfestéket kell tenni és a tészta felületét lekenni.
Nagyon látványos volt sütés előtt de a sütés végére nem volt látható a zöld szín.
Nem volt jó ötlet, mert így sokkal hamarabb sült meg a minta a tojás miatt, és így sötét színűre kellett sütni, hogy a kenyér belseje is megsüljön rendesen.
Azért egy próbát megért!
2013. november 18., hétfő
Kályhában sült zsemle.
Van egy csodálatos beépített kályhánk, aminek jó nagy a tűztere. Mesélte nekem egy idős szomszéd bácsi, hogy ő bizony sült-tököt is szokott a kályhában sütni.
Na gondoltam én is kipróbálom. Már tököt sütöttem és nem égett szénné, tehát biztos lehet zsemlét is sütni benne.
Vettem el a kenyértésztából keveset , megformáztam és hagytam kelni. A parazsat hátratoltam, mert ugye a kemencében is így szokták, és be tettem cserép tálkában a (az én kemencém) kályha szájába.
Rácsuktam az ajtót és reménykedtem, hogy nem ég szénné a zsemlécském!
15 perc után bekukucskáltam és örömömre szép piros színt kapva, gyönyörűen megemelkedett a zsemle.
A végeredmény 25 perc elteltével, egy csodálatos ropogós, piros arcú zsemle lett.
Biztos lesz ismétlés!
2013. november 16., szombat
2013. november 15., péntek
2013. november 14., csütörtök
2013. november 13., szerda
2013. november 11., hétfő
2013. november 9., szombat
2013. november 8., péntek
2013. november 7., csütörtök
2013. november 5., kedd
Sajtos bundás kolbász.
Tegnap készítettem kolbászt, őzgerincformában. Ma rántott karfiol az ebéd és maradt a tojás liszt keverékből és akkor jött az ötlet, hogy a a kolbászt is bebundázom . Mikor az egyik oldala meg sült, megfordítottam és tettem a tetejére egy szelet sajtot. Nagyon finom lett, kenyér nélkül is ehető.
Bunda: tojás, liszt, kevés víz, só, bors.
A galuskatésztánál hígabbra kell kikeverni!
Gyorsan előkapni az üveget és már mehet is a zöldség a levesbe.
Akár húslevesbe is lehet tenni a szárított zöldségekből. A zöldséghámozóval hosszú csíkokat szeleteltem , rácsra raktam és kettő nap alatt teljesen kiszáradt a kályha tetején.Nem sokat veszített a színéből sem. Nagy előny télen, mikor kevés az idő! Gyorsan előkapni az üveget és már mehet is a levesbe a zöldség.
2013. november 4., hétfő
Friss kolbász kerül az asztalra
Házi kolbász őzgerincformában sütve.
Nincs jobb, mikor az ember megkíván valamit és megtudja csinálni! Ezt a kolbászt már sokszor megcsináltam, nem akadály ha nincs bél, van őzgerincforma.
Apukámtól tanultam a kolbászkészítést.
Pate Sablée. Nekem csak egyszerűen - vajas keksz.
Még soha nem sütöttem kekszet de most kedvet kaptam hozzá és nem bántam meg, mert isteni finom illatos ropogós keksz lett a végeredmény. Nagyon jó ez a recept, gyors és egyszerű.
2013. november 3., vasárnap
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)