2012. március 29., csütörtök
2012. március 27., kedd
2012. március 26., hétfő
2012. március 22., csütörtök
Nutellás kalács és rózsa mintás kenyér.
2 dl langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
2012. március 20., kedd
Élesztett kovásszal sütött kenyér
Élesztett kovásszal sütött kenyér. Három hete készítettem egy adag öreg tésztát, egy deka élesztővel. Sütöttem vele kenyeret de három kanálnyit meghagytam és azóta kettő, három naponként etetem. Ez azt jelenti,hogy teszek hozzá egy deci vizet és három kanál lisztet. Ezt a végtelenségig lehet csinálni és így élesztő nélkül lehet kenyeret sütni. Most próbálgatom ezt a kenyérsütési módszert. Kicsit félek tőle és ebbe a kenyérbe még tettem fél dekányi élesztőt, de úgy tűnik teljesen elhagyható.
2012. március 19., hétfő
Kenyér élesztő nélkül, csak kovásszal.
Én így készítem.
350 ml víz ( +
- 2-3 evőkanál)
3 kávéskanál só
50 dkg BL 55 liszt
20 dkg félfogós vagy (rétes liszt)
1 evőkanál rozsliszt
+ 25 dkg érett kovász
Én is így készítem a kovászt.
1.
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
3.
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
3.
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
Kenyérsütés, lépésről lépésre.
Délután dagasztok, hogy este tudjam a
hűtőbe tenni.
A vízből kicsit meghagyok és beleteszem a sót, lisztet, és a
kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden
liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra. Beleteszem egy tálba és kelesztem 2-3
órahosszáig.
Mikor megkelt,
kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel megformázom, nem
nagyon nyomkodom,.és
belerakom a szakajtóba.
Betakarom és északára beteszem a hűtőbe.
Reggel kiveszem a hűtőből és 20-25 percet várok majd átfordítom a papírral bélelt beáztatott cserépedénybe
,bespriccelem vízzel, bevágom a tetejét éles pengével és ráteszem a tetőt .
A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a
tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel. Először nagyon kemény a héja de mire kihűl, ropogós lágy kenyerünk lesz!
.
2012. március 14., szerda
Mákos kosár
2 evőkanál cukor
1 tk só
1 tojás
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
2012. március 13., kedd
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)