Karácsonyi
kenyérkínáló.
Graham, tönköly és
rozslisztből.
300 ml víz(ez
lehet több vagy kevesebb)
15 dkg Rozsliszt
20 dkg
Tönkölybúzaliszt
15 dkg Grahamliszt
50 dkg BL 55 liszt
1 evőkanál
porcukor
7 kávéskanál só
+
a tegnap
elkészített kovász.
Kovász:
150 ml víz
15 dkg BL 55 liszt
1 evőkanál
Rozsliszt
1 evőkanál olaj
3 dkg élesztő.
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.
Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiteszem a deszkára, megformázom, kiszaggatom és tepsibe teszem.
Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiteszem a deszkára, megformázom, kiszaggatom és tepsibe teszem.
Kicsit lekentem felvert tojással.
200 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc alatt készre sütöm. Nem szabad erősen megsütni, mert akkor kemény lesz!