Oldalak

2013. január 9., szerda

A KENYÉR..










Kovászos kenyér.

520 ml víz
700 gr liszt BL55
150 gr liszt BL 80
50 gr Tönkölybúza liszt
50 gr Búzacsírás liszt
2 evőkanál Zabpehelyliszt
2 kávéskanál Fruktóz (lehet cukor is)
2 evőkanál olaj
6 kávés kanál só
1 kávéskanál sikér.
+  300 gr érett kovász


http://www.ketezeregy.hu/receptek/kovasz
Én is így készítem a kovászt.


  1. 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt 
    3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
    A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.

    2.
    3 evőkanál teljes őrlésű liszt 
    3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
    Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.

    3. 
    10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
    1 dl víz (kb. 40°C-os)
    Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
Kovászos kenyér.

A kenyér hozzávalóit tálba teszem. Kevés vizet meghagyok, és ha szükséges, akkor pótolom.
Inkább keményebb tésztát dagasztok, rugalmas nem ragadósnak kell lennie. Akkor jó, mikor nem ragad a kezemhez és a tálhoz sem.
Deszkára teszem és laza mozdulatokkal még dagasztom egy kicsit , majd beteszem a ruhával bélelt szakajtóba.
35-40 perc kelesztés következik.
Majd ismét deszkára téve, laza mozdulatokkal kicsit nyomkodva megformázom. Az előre elkészített sütőpapírral bélelt edénybe teszem. A papír alá is vizet spriccelek. Letakarom.
Ezzel elkezdődik a hosszú kelesztési idő. 20-22 fokos melegben legalább 3-4 óra szükséges.
Ha hűvösebb a konyha, akkor a kelesztési idő megemelkedik.
Olvastam róla, hogy nem kell attól félni, hogy túl kel, mert a kovászos kenyér nem tud túlkelni. Viszont minél tovább áll, annál savanykásabb ízt érünk el végeredményként.
Felfűtöm a sütőt, 230 fokosra és a sütés végéig így hagyom. Gáztűzhelyben sütve, szinte a maximumra állítva.
 Bevágom a tészta oldalát és beborítom egy szintén sütőpapírral bélelt edénnyel. Lehet a sütőedényünk, jénai, cserépedény, egyszerű tál, lábas. Lényeg, hogy legyen teteje!
Beteszem a forró sütőbe a sütőedényt és sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és tovább sütöm jó erős arany barnára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.