2012. október 19., péntek

Zsemle készítés. Én így csinálom.


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.


Kiteszem deszkára(nem lisztezett) és
átgyúrom párszor,
majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom

és vissza teszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára (nem lisztezett)és  12 db 12 dkg, 2 db 20 dkg darabra vágom.14 gombócunk lesz.
Megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek..


Mintázom és pengével bevágom.
Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Beborítom és 200 fokos forró sütőbe teszem.





Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.

Nagyon finom ropogós de lágy belsejű zsemlénk lesz.







 510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
1 kávéskanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj

+ az előtészta

Előtészta készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

250 ml víz
250 gr  BL 80 liszt 
20 g élesztő


3 megjegyzés:

Anazar írta...

Csodásak!!

Jámborné Budai Mónika írta...

Csoda szépek!!!
A kovászt hűtőbe rakod?

Jámborné Budai Mónika írta...

Ja ... és milyen korpa van a kovászba?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...