2012. május 30., szerda

Mogyorós kenyér









Mogyorós kenyér

360 ml víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (20%)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
50 dkg BL 55 liszt
30dkg BL 80
3 kanál kávédarálóban őrölt pörkölt mogyoró
2 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½  kávéskanál só
2 dkg élesztő



Kenyérsütés, lépésről lépésre.

Elkészítem a kovászt.   Lefedem másnapig.

Kenyérsütés:
A vízből kicsit meghagyok és beleteszem az olajt, ecetet, sót, porcukrot, lisztet, élesztőt és a kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra.  Beleteszem egy tálba és kelesztem dupla nagyságúra.

Közben beáztatom a cserépedényt.

Kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel téglalap alakúra lapítom. A fölösleges levegő eltávozik a tésztából, és nem lesznek nagy lyukak a kenyérben.
 Mint a bejglit, felcsavarom nagyon lazán, és belerakom az edénybe. Pengével bevágom a tetejét és hagyom 15 percig kelni.

A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig.
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel.

3 megjegyzés:

Márikám írta...

Kedves Terike!
Mindig megcsodálom amiket sütsz + ami egyebet kitalálsz. Csak gratulálni tudok. Le a kalappal!! :))
Légy olyan kedves és adjál nekem tanácsot sütés ügyben.
Én is már több éve magam sütöm a kenyerünket, de kenyérsütőgépben, mert így sokkal egyszerűbb és talán energiatakarékosabb is. Egyébként finomak. Szoktam sütőben is készíteni, de mikor kétszer kipróbáltam, hogy a Patakiban süssem, mint ahogy nálad látom, mindig beleragadt a papírba a tészta és gyakorlatilag le kellett vágni róla az alsó héját. Lehet, hogy túl lágy amit én készítek? vagy mi lehet szerinted a hiba? Bár tudom, látatlanban nem könnyű tanácsot adni, de remélem tudsz valami ötletet adni. Egyébként abból gondolom, hogy én lágyabbra készítem, mert látom, hogy te textil ruhában keleszted és nem ragad hozzá. Előre is köszönöm a segítséget. Mária

Atkáriné Terike írta...

Kedves Marika!
Örülök,hogy Te is sütöd a kenyeret!
Szerintem csak a papírral van a hiba.Egyszer én is jártam így de rájöttem,hogy szilikonos sütőpapírt kell venni és abba tuti nem ragad bele. Szebb a kenyér ha keményebb tésztát dagasztunk. A dagasztás után egyáltalán nem használok lisztet.
Még a deszkát is letörölöm,hogy ne legyen rajta egy csepp liszt sem,mert sokkal szebb a kenyér teteje ha lisztmentes marad.
További jó sütögetést!
Remélem segítettem! Üdvözlettel: Terike

Márikám írta...

Kedves Terike! Köszönöm a választ! Nekem nem tűnt fel eddig, hogy létezik szilikonos sütőpapír, de most majd keresni fogom. Mindenképpen kipróbálom amit írtál + a receptjeidet. Egyébként hihetetlen milyen klassz ötleteid vannak.
További sok sikert!!
Üdvözlettel, Mária

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...