2011. július 14., csütörtök
Mákos kalács.
Mákos kalács
15dkg ráma
60dkg liszt
8dkg cukor
2dl tej
5dkg élesztő
1db tojás
Csipetnyi só
1cs vaníliás cukor
Töltelék:
20dkg darált mák
10-15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Kevés reszelt citromhéj
Kenéshez 1db tojás
A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt. Öntsük rá a tejet és szórjuk meg kevés cukorral.
Mikor feljön az élesztő, dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. Sima közepes lágy tésztát dagasztunk. Belisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és kicsit hagyjuk pihenni. 10-15 percig. Addig összekeverjük a mákot a cukorral és 1cs vaníliás cukorral. Lehet bele tenni kevés citromhéjat.
Fél cm vékonyra kinyújtsuk a tésztát, megkenjük olvasztott margarinnal vagy vajjal és ráterítjük a mákot. Én a mák tetejére is szoktam kenőtollal kevés olvasztott vajat csorgatni.
Felcsavarjuk, mint a bejglit és tetszés szerint formázzuk.
Tepsibe rakjuk és megkenjük tojással, kelesztjük 15-20 percig
190 fokon sütjük szép pirosra.
Kevés cukros vízzel megkenjük a tetejét. 1 teáskanál cukor 1 teáskanál víz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Fantasztikus sütiket találsz ki...és nem elsősorban a hozzávalókra gondolok...
Csodálatosan néz ki! Nagyon ügyes vagy!
Ibolya és Zsófi!
Köszönöm szépen a dícséretet!
Szerencsére van sok jó ötletem.
Örülök,hogy itt jártatok!
Üdvözlettel! Terike
Gyönyörű lett!!!
Terike! Megérte a fáradozást az eredmény ismét csodás!
Megjegyzés küldése