2013. szeptember 30., hétfő

Teatűzhelyben sültek.








600 ml víz(ez lehet több vagy kevesebb)
20 dkg rozsliszt
15 dkg Tönkölybúzaliszt
15 dkg Grahamliszt
50 dkg BL 55 liszt
2 evőkanál olaj
1 evőkanál porcukor
7 kávéskanál só
          +
a tegnap elkészített kovász.

Kovász:

200 ml víz
20 dkg BL 55 liszt
1 evőkanál Rozsliszt
1 evőkanál olaj
4 dkg élesztő.

2013. szeptember 25., szerda

Fehér-kenyér.




Szó Judit kenyérliszt, Tönkölybúzaliszt és Graham liszt hozzáadásával.







600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
500 gr BL55 liszt
300 gr Szó Judit kenyérliszt
250 gr Tönkölybúza liszt
250 gr Graham liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
 + a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
300 ml víz
300 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és  még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

Szó Judit kenyérliszt is van benne.






600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
500 gr BL55 liszt
300 gr Szó Judit kenyérliszt
250 gr Tönkölybúza liszt
250 gr Graham liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
 + a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
300 ml víz
300 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és  még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

Cimbalom 2.

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...