2011. február 2., szerda

Nem kisérletezek tovább! Fehér kenyér.





Nem kiséletezek tovább a kenyerekkel. Ez a fehér kenyér nagyon jól bevált, és ami lényeges, nagyon szeretjük.
Nagyon sokat keresgéltem és próbálkoztam több fajta kenyérrel.
Nem kell szebb ennél a kenyérnél! Mikor sül, isteni illata van, a kenyérbél gyönyörű, és a külleme is csodás!
Maradok ennél a receptnél, és ez lesz a mindennapi kenyerünk!



3dl víz
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
2 kávés kanál só
2 evőkanál cukor
1 evő kanál ecet
30 dkg liszt BL55
20 dkg liszt BL80
20 dkg liszt BF80 félfogós
1 teás kanál sikér
1 teás kanál zabpehely liszt
2 dkg élesztő
+
Öregtészta:(Előző nap kell elkészíteni)
1,5dl víz
30 dkg liszt BL55
1 kávéskanál só
1 kanál olaj
2 dkg élesztő

12 megjegyzés:

baratella írta...

Igen, ez klassz!

Én is szoktam kenyeret sütni, de „gyári” keverésű kenyér lisztből. S azért az nem az igazi.
Szeretném kipróbálni a te receptedet, és tanácsodra lenne szükségem.
A különböző liszteket Te hol tudod beszerezni???
A legyúrt tésztát te mennyi ideig hagyod kelni???
Kemencében sütöd vagy tűzhelyben???
Nekem csak egy villanyos,ventilátoros sütöm van, bár nagy álmom egy kerti kemence.
Köszi!

Atkáriné Terike írta...

Ella!
A BL55 amit szerintem Te is használsz.
A BL 80 az igazi kenyérlisztet a TEscóban veszem. Van kettő kilós is.
A BF 80 félfogós lisztet Áfész boltban veszem.
A sikér meg a zabpehely el is maradhat.
Én Tótkomlósi BL55 lisztet használok,mert szerintem az a legjobb liszt. Orosházán veszem Reál boltban.
Én géppel dagasztok és a gépben hagyom duplára kelni. Mikor kiveszem ,megformázom és cserép edénybe teszem. Bevágom pengével és 15-20 percig kelesztem. Nem szabad tovább,mert akkor túlkel és sütésnél visszaesik.
Nekem van gáz és villany sütőm is, mindkettőben gyönyörűen megsül.
Lényeges,hogy a cserép edény teteje is rajta legyen.
Szivesen segítek,ha elakadsz! Üdvözöllek: Terike

baratella írta...

Terike!
Valószínű,hogy a liszteket én is csak több helyről tudom beszerezni, még keresgélek.A cserép edény jó ötlet.a túl kelést már sikerült produkálnom, hát olyan is lett a kenyér.
Köszi.

Névtelen írta...

És mennyi idő míg megsül egy kenyér. Lehet, nekem nem volt eddig elég türelmem, de nem akart sose pirosodni a teteje. Nagy lángon, vagy kis lángon megy?

Atkáriné Terike írta...

Gira!
50 percig sütöm 220 fokon,akkor leveszem a tetőt a cserépedényről és ha nem elég piros akkor még 10-20 percig sütöm.
Az én sütőmben ennyi idő kell hozzá,hogy szép piros legyen.
A gázban nagylángon.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen! Még egy kérdésem lenne, hogy a cserépedényt sütés előtt beáztatod, vagy nem?

Atkáriné Terike írta...

Gira!
Igen beáztatom. Amíg kel a kenyér a gépbe, addig ázik a cserépedény.

Nagyon szívesen és várom a fotót!

mellissina2 írta...

Gyönyörű ez a kenyér,ha bátor leszek megsütöm.de most legalább tudom,hol lehet a 80-as lisztet venni!Köszi!Mindig tanul az ember.

Gesztenye receptjei írta...

Terike!
Nem sok az a 2 evőkanál cukor? Nem lesz tőle édes a tészta?

Atkáriné Terike írta...

Gesztenye!
Mindíg porcukrot teszek bele.
Kettő csapott kanállal. A sót pedig kicsit bővebben adagolom.
Így sokkal hamarabban és szebben pirosodik be a kenyér.

Gesztenye receptjei írta...

Köszi, ki fogom próbálni!

Timtom írta...

Kedves Terike!
Jó ideje ülök itt a gépnél, s ámulok :) Szépséges kenyerek, kalácsok, gyönyörű fotók, tündér állatok :)
Gratula mindenhez és csak így tovább!

Egy kérdésem/kérésem lehetne? Bemutatod egy foto erejéig a cserépedényedet? Hol vetted?

Üdv: Timtom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...