Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.
Kiteszem deszkára(nem lisztezett) és
átgyúrom párszor,
majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom
és vissza teszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára (nem lisztezett)és 12 db 12 dkg, 2 db 20 dkg darabra vágom.14 gombócunk lesz.
Megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek..
Mintázom és pengével bevágom.
Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Beborítom és 200 fokos forró sütőbe teszem.
Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
Nagyon finom ropogós de lágy belsejű zsemlénk lesz.
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
1 kávéskanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj
+ az előtészta
Előtészta készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
250 ml víz
250 gr BL 80 liszt
20 g élesztő
3 megjegyzés:
Csodásak!!
Csoda szépek!!!
A kovászt hűtőbe rakod?
Ja ... és milyen korpa van a kovászba?
Megjegyzés küldése