Én így készítem.
350 ml víz ( +
- 2-3 evőkanál)
3 kávéskanál só
50 dkg BL 55 liszt
20 dkg félfogós vagy (rétes liszt)
1 evőkanál rozsliszt
+ 25 dkg érett kovász
Én is így készítem a kovászt.
1.
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
3.
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.
2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.
3.
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.
Kenyérsütés, lépésről lépésre.
Délután dagasztok, hogy este tudjam a
hűtőbe tenni.
A vízből kicsit meghagyok és beleteszem a sót, lisztet, és a
kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden
liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra. Beleteszem egy tálba és kelesztem 2-3
órahosszáig.
Mikor megkelt,
kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel megformázom, nem
nagyon nyomkodom,.és
belerakom a szakajtóba.
Betakarom és északára beteszem a hűtőbe.
Reggel kiveszem a hűtőből és 20-25 percet várok majd átfordítom a papírral bélelt beáztatott cserépedénybe
,bespriccelem vízzel, bevágom a tetejét éles pengével és ráteszem a tetőt .
A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a
tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel. Először nagyon kemény a héja de mire kihűl, ropogós lágy kenyerünk lesz!
.
3 megjegyzés:
Terike ! Magam részéről nagyon szépen köszönöm a részletes leírást. Mentettem is, s ahogy időm engedi hozzá is fogok.
Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy a félfogós lisztet hol vásárolod ? Nálunk egyetlen üzletben sem lehet kapni. Bár bioboltban még nem néztem.
Köszönöm.
Viki nagyon szívesen!
A félfogós helyett tehetsz réteslisztet is!
Nálunk van egy kis bolt és ha kérem, hozatnak nekem.
Remélem neked is sikered lesz!
Puszi
Kedves Terike!
Magam részéről gratulálok az oldaladhoz, régóta sütöm receptjeid alapján a kenyeret. Most rábukkantam erre, de nekem nem akar nagyobbra kelni a kenyér se a 2-3 óra alatt, sem a hűtőben? Tudnál segíteni, mit rontottam el?
Anett
Megjegyzés küldése