2016. március 27., vasárnap

A sonka mellé friss kenyér sült.



300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
600- 650 g BL55 liszt
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál olvasztott vaj
3 kávéskanál só (csapósan)
1/2 evőkanál porcukor
+ a 12 órás kovász
+
12 órás kovász receptje:
150 ml víz
150 g liszt
30 g élesztő
Sütés előtti napon kell kikavarni mint a galuska tésztát!

2016. március 25., péntek

Nyuszikák kalácstésztából.















Graham, fehér és rozs lisztes kenyér.






300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
300 g BL55 fehér  liszt
200 g garaham liszt
2 evőkanál rozs liszt
20 g  vaj
3 kávéskanál só (csapósan)
1/2 kk. porcukor
+ a 12 órás kovász
12 órás kovász receptje:
150 ml víz
150 g liszt
30 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.

Tepertő krémes zsemle, fázisfotókkal.


Hímzés.


2016. március 18., péntek

Kenyértészta ami jól formázható!

Hozzávalók:
300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
600- 650 g BL55 liszt
2 evőkanál olvasztott vaj
3 kávéskanál só (csapósan)
1/2 evőkanál porcukor
+ a 12 órás kovász
12 órás kovász receptje:
150 ml víz
150 g liszt
30 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát,
3-4 perc alatt
simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom,
amíg szép fényes,
hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható,
inkább kemény, rugalmas tésztává váljon. Dagasztás után már nem szabad lisztezni. Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a
szakajtóból a deszkára,
(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba. A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel. A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe,
majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével. Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve,
230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm. 40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, erős, arany barnára.
A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel. 

Ez a tészta nagyon jól formázható, nyuszi, maci és fantáziánk szerint!

A tepsibe téve mindig pihentetni kell legalább 20 percig!

Húsvéti nyuszi kenyér. Fázisfotókkal.


























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...