2012. március 19., hétfő

Kenyér élesztő nélkül, csak kovásszal.


Én így készítem.

350 ml víz       ( + -  2-3 evőkanál)
3 kávéskanál só
50 dkg BL 55 liszt
20 dkg félfogós vagy (rétes liszt)
1 evőkanál rozsliszt
+ 25 dkg érett kovász


Én is így készítem a kovászt.

1. 
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt vagy tönkölyliszt 
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os)
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 °C-on), 1-2 napot állni hagyjuk.

2.
3 evőkanál teljes őrlésű liszt 
3 evőkanál víz (kb. 40°C-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20°C-on 1 napot állni hagyjuk.

3. 
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40°C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20°C-on ismét egy napig állni hagyjuk.


Kenyérsütés, lépésről lépésre.

Délután dagasztok, hogy  este tudjam a hűtőbe tenni.
A vízből kicsit meghagyok és beleteszem a sót, lisztet, és a kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra.  Beleteszem egy tálba és kelesztem 2-3 órahosszáig.
Mikor megkelt,
kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel megformázom, nem nagyon nyomkodom,.és
belerakom a szakajtóba.  Betakarom és északára beteszem a hűtőbe.
Reggel kiveszem a hűtőből és 20-25 percet várok majd átfordítom a papírral bélelt beáztatott cserépedénybe ,bespriccelem vízzel, bevágom a tetejét éles pengével és ráteszem a tetőt .
A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel. Először nagyon kemény a héja de mire kihűl,  ropogós lágy kenyerünk lesz! 


.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...