2020. január 17., péntek

Szánter burgonyás házi kenyér.






                                                              300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
650 g BL55 liszt
3 kávéskanál só (csapósan)
1 kk porcukor
1 közepes méretű főtt burgonya.
1 teás kanál zsír.
+ 12 órás elő-tészta                                                                                                                                       

A 12 órás elő-tészta készítése, sütés előtti napon.

12 órás elő-tészta receptje:

150 ml víz
150 g liszt
20 g élesztő

Az elő-tészta hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. 
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje. Konyha pulton lehet hagyni holnapig.
Az sem baj ha másnap délután sütünk vele. 

A kenyér összeállítása másnap.

Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek ( a tegnap készített elő-tésztát is!), és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, kicsit lágy, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem ajánlatos lisztezni.

Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.

25 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,

erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem .

1 megjegyzés:

dev írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...