300 ml víz
(ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
650 g BL55
liszt
3 kávéskanál
só (csapósan)
1 kk
porcukor
1 közepes
méretű főtt burgonya.
1 teás kanál zsír.
+ 12 órás
elő-tészta
A 12 órás elő-tészta
készítése, sütés előtti napon.
12 órás elő-tészta receptje:
150 ml víz
150 g liszt
20 g élesztő
Az elő-tészta
hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára
kell keverni.
Beborítani,
letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje. Konyha pulton lehet hagyni holnapig.
Az sem baj ha másnap délután sütünk vele.
A kenyér
összeállítása másnap.
Minden
hozzávalót egy dagasztótálba teszek ( a tegnap készített elő-tésztát is!), és addig dagasztom, amíg szép fényes,
hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, kicsit
lágy, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás
után már nem ajánlatos lisztezni.
Szakajtóban
hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem
lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta
40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési
idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után
mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal
beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,
villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
25 percig
sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany
barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem .
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése