2014. július 27., vasárnap

Pirospaprikás olívaolajjal megkenve.

Pirospaprikás olívaolajjal megkenve és apróra tört fokhagymával megszórva.


                                                                
50 dkg liszt
3 dkg lágy vaj
100 ml tejföl
2 teáskanál só( lehet kevesebb is )
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
20 dkg öregtészta:
Kb. 2 dl víz (ez lehet picit kevesebb vagy több)  
4 evőkanál természetes kovász (ez elmaradhat de akkor picit emelni kell a víz mennyiségén)
Öregtészta:
Előző nap kell elkészíteni:
150 ml víz
150 gr liszt
 1,5 dkg élesztő
Jól kikavarni mint a galuskát.

Az összes hozzávalóból közepes de inkább lágy tésztát dagasztunk.
Mikor szép fényes és nem ragad , 30-40 percig keleszteni kell, letakarva.
Majd deszkán gombócokat formálunk (én 10 darabot) és ismét kel, legalább 25-30 percig.
Mikor eleget pihen a tészta, minden gombócot jó vékonyra , hosszú oválisra nyújtjuk és a tésztának a tetején kezdjük a felcsavarást, magunk fele haladva.
 Kifli alakúra formázzuk és tepsibe tesszük. Lekenjük 1 tojás és 1 evőkanál  tej keverékével.
Tepsiben is pihen, 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük és egy edénybe vizet teszünk a sütő aljára.
Forró 200 fokos sütőben kezdjük a sütést, 25-30 perc a sütési idő és végig bent van az edényben a víz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...