2010. október 15., péntek

Egy csokor ehető nefelejcs.










Édes kalács.

1 kg liszt
15 dkg vaj
1db tojás+1 sárgája
5-6 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
5 dl tej

Közepes kemény tésztát dagasztunk, a vajat négy részletben adagoljuk a tésztába.
Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos lesz.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán tetszés szerint formázzuk. Tepsibe téve ismét 20-25 percig kelesztjük.
Végül megkenjük tojással és előmelegített sütőbe megsütjük.
Mikor szép pirosra sült, megkenjük cukros vízzel: 1 kanál cukor, 1 teáskanál víz.
Ebből a tésztából bármilyen kalácsot lehet sütni. Fonott, dúc, lekváros kifli és még sorolhatnám.
Egyszerű és finom kalács.
A formázás nekem nagyon megmozgatja a fantáziám.
Egyszerűen imádok kalácsot sütni!

4 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Ez csodaszép !

Atkáriné Terike írta...

Köszönöm szépen!

Kathy írta...

Mikor mar azt hiszem hogy ennel szebbet nem fogsz tudni kitalalni, olyankor mindig ratromfolsz egy kicsit! Gyonyoru! Nekem nem volna lelkierom beleharapni! :))

Raindrop írta...

Hát erre nem tudok mit mondani.
Egyszerűen gyönyörű.
Tanítanod kellene ezt Terike!
Zseni vagy! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...