Így sütök rózsafánkot.
200 ml tejföl
1 evőkanál cukor (én nádcukrot használtam)
1 vaníliás-cukor
1 kávéskanál só
1 egész tojás és egy tojás sárgája.
30 dkg liszt. Ha nagyobb a tojás akkor lehet, hogy több
liszt kell bele.
Késhegynyi sütőpor
Késhegynyi szódabikarbóna
Parányi élesztő
Egy tálba tettem az összes hozzávalót és közepes kemény
tésztát gyúrtam. Először ragad egy kicsit de addig kell a lisztet lassan
adagolni, hogy leváljon a kezünkről és az edényről a tészta. Mint előbb írtam,
lehet, hogy a liszt mennyiséget kicsit emelni kell, mert függ a tojás
nagyságától.
Mikor már nem ragad de nem kemény a tésztánk akkor lisztes
edényben pihentetni kell legalább 20 percig.
Majd lisztezett deszkára borítani és fél centi vékonyra
nyújtani és kiszaggatni.
A tojásfehérjébe mártottam az ujjamat és egy rózsa közepét
bekentem tojással és kicsit eltolva a szirmokat ráhelyeztem egy másik rózsát.
A maradék tésztát
ismét összegyúrtam és pici pihentetés után azt is kiszaggattam. Az előzőleg elkészített
forró zsiradékba tettem.
Egy edénybe öntöttem
félliternyi olajat de tettem hozzá három evőkanál hideg zsírt is.
A fotón látható, hogy egy dugóba kötőtűt szúrtam és a
zsiradékban lebegő rózsa közepét benyomtam a dugóval. Ez csak pár pillanat mert
a forró zsírban gyorsan beindul a tészta és a szirmok felfele törekednek.
Minden rózsa közepét benyomtam a dugóval pár pillanatig.
Mikor szép piros az alja a tésztának villával megforgattam
és pirosra sütöttem a másik oldalát is.
Papírra szedem, majd átraktam a tányérra, tetszőleges
lekvárt (én csipkebogyó) tettem a dugó által benyomott kelyhekbe és picit
porcukorral leszórtam.
Egy reggel láttam a TV- műsorban ezt a süti készítést de
sajnos csak a hozzávalókat mondták el, a mennyiséget nem.
Gondoltam kipróbálom, és találomra raktam bele a
hozzávalókat és azonnal írtam is.
Sokszor sütöttem már fánkot, meg több fajta zsírban sült
tésztát de állítom ez a nyerő!
Nem issza be a zsírt és látható a fotókon, mennyire szép a
belseje is.
Bátran fogj hozzá, nem bonyolult!
Finom és mutatós.