Vajat és medvesajtot tettem bele és isteni finom lett!
Ropogós héj és isteni puha rugalmas kenyér bél.
Hozzávalók:
300 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
550 g BL55 liszt
3 kávéskanál só (csapósan)
20 g vaj
1 Medve natúr kockasajt
+
12 órás elő-tészta, amit előző nap kell elkészíteni!
150 ml víz
150 g liszt
20 g élesztő
+
12 órás elő-tészta, amit előző nap kell elkészíteni!
150 ml víz
150 g liszt
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje .
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje .
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
2 megjegyzés:
Nagyon szép és látszik rajta hogy finom lehet!
Köszönöm Éva! Nagyon finom a férjem szerint is.
Megjegyzés küldése