A legegyszerűbben elkészíthető természetes kovász, ahogy én
készítem:
Egy befőttes üvegbe tartom a kovászt, és nem a csavaros
tetőt használom, hanem a nagy dobozos tejfölnek a tetejét.
Én a konyhában tartom
az üveget, naponta többször , mikor arra járok, megemelgetem a tetőt (
megszagolom, imádom) és adok neki kicsi friss levegőt, így nem lesz
elviselhetetlenül erősen savanyú illata.
Első nap: 4 evőkanál
langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55) és fakanállal
összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.
Utána minden nap:3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál
liszt(BL55)
Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este)
etetem.
Nem kell megijedni, mert az első 1-2 nap kicsit
visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá
válni és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Akkor a legaktívabb, mikor az erjedéskor a legmagasabb az
üvegben.
Ahogy telnek a napok, egyre intenzívebb lesz az illata és
egy hét után már bátran lehet használni!
Hetente sütök ezzel a módszerrel, hogy minden nap etetem a
kovászom, és így pont elég az üvegben az
a mennyiség , mikor kiveszem a sütéshez való adagot, majd kezdem ismét az
etetést. Annyi kovász mindig marad az üvegben, ami beindítja a következő
erjedést.
Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe az
üveget és a sütés előtti estén kivenni
és ismét megetetni. A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.
3 megjegyzés:
Jól értem, hogy ez az adag egy kenyér sütéséhez elegendő? Mennyi lisztet használsz a kenyérhez? Nézd el, ha butaságokat kérdezek, mentségemre szolgáljon, hogy éppen beteg vagyok. :)
Hat- napi etetés után lesz majdnem tele az üveg. Ebből kiveszek, 20 dekát , akkor marad annyi az üvegben, hogy ismét kezdhetem az etetést. Általában egy kiló lisztből sütök. Én a kenyérsütés előtti napon , este készítek 8-10 órás kovászt kettő deka élesztővel de reggel a sütéskor teszek bele természetes kovászt is. Tehát esti kovászt és természetes kovászt is használok egyszerre.
Nekünk így ízlik a kenyér.
Próbáld ki, nagyon ízletes lesz a kenyér!
Több helyen olvastam, hogy a még nem teljesen érett kovásznak a felét ki kell dobni.
Te ezt nem említetted, így is elég erős lesz a kovászod?
Zsu
Megjegyzés küldése