Fehér kenyér 2
Nálam ez a maximum!
3 dl víz
2 kávés kanál só
2 evő kanál olaj
1 evőkanál ecet 25%
2 teáskanál porcukor
40 dkg Tótkomlósi liszt BL50
10 dkg BF55 félfogós liszt
5 dkg BL 80 liszt
1 teáskanál Rozsliszt
1 teáskanál Graham liszt
1 teáskanál búza rétesliszt BFF55
20 dkg öregtészta (kovász)
4 dkg élesztő
Kenyérsütés előtt egy nappal el kell készíteni az öreg tésztát.
Öregtészta:
3dl víz
50 dkg liszt
Csípet só
1 evő kanál olaj
1 teáskanál cukor
1 dkg élesztő
Jól kidolgozni közepes kemény tésztának. Kelesztés után beletenni egy tálba és hűtőbe rakni.
Ez a tészta több kenyérhez jó lesz, mert csak 20 dkg kell egy adag kenyértésztához.
Az a jó hogy az öregtészta egy hétig is eláll a hűtőbe.
Én kenyérsütő gépbe rakom a hozzávalókat dagasztás, kelesztés programra.
Mikor a gépbe megkel, akkor kiveszem és kicsit aláhajtogatva a tésztát körbe forgatom.
Előmelegítem langyos vízzel a cserépedényemet és sütő papírra teszem bele a tésztát.
Pengével kettő helyen bevágom és letakarva langyos helyen duplájára kelesztem. KB 25 perc
Előmelegítem 220fokosra a sütőt
A kenyér tetejét megkenem vízzel és szórok rá pici zabpelyhet és pici lisztet, ettől szép mutatós lesz, a teteje
A cserépedény tetejét becsapkodom vízzel, abba is teszek sütő papírt és ráborítom a tésztára.
Beteszem a forró sütőbe és 50 percig sütöm.
Mikor kiveszem, megkenem vízzel.
Tapasztalatom szerint szebb lesz a kenyér, ha a cserépedényt beáztatom fél órára.
Valószínű attól lesz selymes a teteje, hogy én porcukrot teszek és nem kristálycukrot!
4 megjegyzés:
Csodálatosak!
Nem tudok velük betelni, ahogy a kalácsokkal sem! :)
Mestermunka minden ami kikerül a kezeid közül Terike. :) Gratulálok!
Köszönöm szépen! Örülök,hogy tetszik! Üdv:Terike
'Hagyományos' cserépedényed van?Én nem merném forró sütőbe tenni.Nagyon szépek a sütéseid,gratulálok az ötletekért!
Köszönöm szépen! Hagyományos cserépedényem van a Pataki tál. Sütés előtt legalább 20 percre beáztataom. Semmi gond vele!
Üdvözöllek Terike
Megjegyzés küldése