2013. január 19., szombat
Egyszerűbb és szebb!
Ezt a kenyeret nem a megszokott módon készítettem.
Dagasztás után kitettem a deszkára és 40 percet kelesztettem. Majd nyújtófával téglalap alakúra nyújtottam, 1 cm vastagra. Majd vizes kézzel át simítottam a tetejét. Felcsavartam mint a bejglit és bele tettem a cserépedénybe. Öt órahosszáig kelt, majd bevágtam a tetejét és forró sütőben sütöttem 40 percig, majd a piros szín eléréséig.
2013. január 9., szerda
2013. január 4., péntek
2013. január 2., szerda
2012. december 31., hétfő
2012. december 30., vasárnap
2012. december 29., szombat
Kovászos, kilófalólisztes kenyér.
4,5 dl meleg víz ( kicsit meghagyni és csak akkor beletenni ha kemény a tészta)
50 dkg Kilófaló lisztkeverék-alap
3 dkg BL80 liszt
1 evőkanál étolaj
1 dkg fruktóz
1 dkg só
2 dkg élesztő
+
Kovász (előző nap kell készíteni)
1,5 dl langyos víz
10 dkg BL80 liszt
3 dkg korpa
2 dkg rozsliszt
1 dkg élesztő
Munkamenet:
A sütés előtti napon kell elkészteni a kovászt.
Meglangyosítom a vizet és a többi hozzávalót bele teszem.
Kézzel vagy géppel sima tésztát keverek, a galuskatésztától kicsit keményebbe.
Ha szükséges még pár csepp vizet kell adagolni hozzá.
Letakarom és kelesztem fél óráig, majd ismét megkeverem pár fordulattal.
Ennyire egyszerű kovászt készíteni.
Letakarni ruhával és a konyhapulton hagyni éjszakára.
Reggelre gyönyörű hólyagos keveréket kapunk.
Én a dagasztógépbe szoktam hagyni a kovász, és így reggel rámérem a kenyérhez való hozzávalókat.
A vizet megmelegítem, és ráöntöm a kovászra( én meghagyok a vízből egy keveset és csak akkor öntöm hozzá, ha igényli a tészta), majd rámérni a többi hozzávalókat.
Sokáig kell dagasztani! 15-20 perc dagasztás után még kicsit lágyabb a tészta de leállok a dagasztással és hagyom, hogy szívja a vizet magába a liszt. Pihentetem 15-20 percet és ismét dagasztás. Akkor jó ha elválik az edény falától és alig ragad a kezemre. Mikor jól összeáll a tészta, kiveszem deszkára, és gyorsan megformázom, majd beteszem a kelesztő edénybe.
30 perc kelesztés után ismét deszkára borítom és átgyúrom párszor. Én úgy mondom: visszagyúrom. Lehet bátran, mert jót tesz a tésztának!
Ismét a kelesztőbe teszem, és duplájára kelesztem.
Elkészítem a sütőformát. Jénaiban szoktam sütni, tetővel. A jénai belsejét bespriccelem vízzel, és kibélelem sütőpapírral. A tetejét is bevizezem és abba is sütőpapírt teszek.
Mikor megkelt a tészta, deszkán visszadagasztom ismét és a végleges formát adom meg. Bele teszem a jénaiba és kelesztem 20-25 percig, majd forró 230 fokosra előmelegített sütőbe teszem.
40 perc sütés után leveszem a jénai tetőt és vissza tolom a sütőbe. Sütöm a szép piros szín eléréséig.
Az összes sütési idő: Kb. 50- 60 perc.
Mikor kiveszem a sütőből, megkenem vízzel és rácsra teszem.
2012. december 28., péntek
Dekoratív bejgli.
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
20g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)
























































