Oldalak

2011. szeptember 30., péntek

Cipó beköltöztette a nyuszi-házba picinyét.



Férjem eteti reggel az állatokat. Ma reggel is a szokásos sorrendben vitte Paminak és Tupírnak a reggelit.  Nagyon meglepődött mikor a nyuszi ház tetejét nyitva találta.
Semmi baj, lecsukta és ment tovább etetni. Cipó viszont állandóan az útjába állt és nyávogott, cirpantott és mintha mondani akart volna valamit.
Ment az udvaron is utána és mintha szemrehányást tett volna valamiért.
Már épp indulni akart a férjem munkába, mikor megkért, hogy nézzem már meg Cipót, mert valami van vele, valamit mondani akar.
Mentünk együtt megnézni és megdöbbenve láttuk, hogy a pici cica nincs a kosárban.
Na, ez a baj. Keresi a gyerekét és azért járkál fel alá. Nagyon megijedtünk.
Kezdtük keresni és észrevettük, hogy a nyuszi házhoz megy mindig vissza Cipó.
Gyorsan felnyitottam a ház tetejét és a pici cica a nyuszi lak sarkában aludt.
Cipó azonnal beugrott és nagy volt a boldogság.
 Hogyan történt?
Este még füvet vitt a férjem a nyusziknak és véletlen felnyitva hagyta a ház tetejét.
Éjszaka Cipó beköltözött a nyuszi házba a gyerekével. Együtt éjszakáztak Pamival és Tupírral.
Reggel mikor etetésre került a sor, Cipó rohant enni. Férjem bement a nyuszi házhoz és akkor vette észre, hogy nem csukta le a háztetőt az este.
Reggel rájuk csukta és nem vette észre a pici cicát a sarokban..
Cipó mikor megreggelizett, ment volna kölykéhez. Kétségbe esve látta, hogy le van csukva a tető és nem tud bemenni hozzá.
Na ekkor kezdődött az őrület, szemrehányás.
Visszaköltöztettük Cipóékat a kosárba és nagyon boldogok voltak.
Ma többször tett még szemrehányást. Férjemnek még délután is panaszkodott.
Soha nem viselkedett még így.
Cipó nagyon jó anya!



Ráadásnak kaptok egy Pöszike fotót!  Ugye aranyosan alszik?

2011. szeptember 27., kedd

2 kg 55 dkg









700  ml víz
6 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet (20%)
6 kávéskanál só
2 evőkanál porcukor
1kg 60dkg BL 55 liszt
4 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½  kávéskanál só
2 dkg élesztő

2011. szeptember 22., csütörtök

Figyelmetlenségből hat kanál só!

Minden rosszban van valami jó!
Úgy kezdődött, hogy ma figyelmetlen voltam és kétszer tettem sót a kenyérhez. Azaz nem három,hanem hat kávéskanállal.
Először meglepődtem, majd a megoldáson törtem a fejem.
Kitaláltam.
 Dupla adag kenyeret kell sütni. Gyorsan kimértem a második adag hozzávalóit a só kivételével.
A sós tésztát már félig megdagasztotta a gép. Leállítottam a dagasztást és kivettem a tésztát.
Össze raktam a sós és a sótlan anyagokat, és amiért figyelmetlen voltam, kézzel dagasztottam! Ez lett a büntetésem.
Gyönyörű tésztát készítettem, tele hólyagokkal.
Egy a gond, hogy nem fér el a dupla adag a cserépedényben. Tepsibe vele.
Mikor gyönyörűre megkelt, mintáztam, sütőbe raktam. A sütő aljába tettem egy kicsi edényben vizet párologni. A víz végig bent volt a sütés befejezéséig.
Még ekkora kenyeret soha nem sütöttem. Kettő kiló negyvenöt dekás lett. Csodálatos illatok terjengettek a konyhámból.
Szerintem gyönyörű.!
Most szeltünk belőle és a kenyérbél is csodálatos.
Nézzétek a fotókat!
Ebben az estben nem bánom, hogy figyelmetlen voltam.













2011. szeptember 21., szerda

Bukta variációk.






Hozzávalók:
12 dkg Ráma
+ 3-4 dkg a dagasztáshoz.
Kb.3 dl tej.  Függ a tojás nagyságától.
5 dkg porcukor
3 tojás sárga
60 dkg liszt.
1 vaníliás cukor
1 csapós kávéskanál só
4 dkg élesztő

Lekenéshez sütés előtt.
1 db tojás

Locsoláshoz:
1,5dl tej
1 vaníliás cukor
5 dkg Ráma

Szilva lekvár

2011. szeptember 19., hétfő

Ez a liszt olcsó és tökéletes.

 Bebizonyította,hogy mit tud! 
Ezután nem kell különböző számú liszteket keresgélni, mert ez a liszt tökéletes.
Ha szép fehér kenyeret akartok sütni, ezt próbáljátok ki!
A Pennybe lehet venni!



Másnap reggel így néz ki a kovász.
Megkelt a tészta. Formázom és beleteszem a cserép edénybe.

Mintázom pengével a tetejét.



és, kisült a gyönyörűség!
Kell ennél szebb?



Csodás a kenyérbél.



Kenyér egy fajta lisztből.  BL55.

350 ml víz
2 evőkanál olaj
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
80 dkg BL 55 liszt

+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15dkg  BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
4 dkg élesztő