Oldalak

2011. szeptember 27., kedd

2 kg 55 dkg









700  ml víz
6 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet (20%)
6 kávéskanál só
2 evőkanál porcukor
1kg 60dkg BL 55 liszt
4 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½  kávéskanál só
2 dkg élesztő

8 megjegyzés:

  1. Szép darab lett:) Ilyen hatalmas kenyeret még nem is láttam. Mennyi idő alatt fogy el? Nálunk legalább 1 hétig tartana, de lehet, hogy tovább.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy leírtad, hogyan kell kovászt készíteni...
    A kenyér nagyon szép lett4:)

    VálaszTörlés
  3. Terike, még azt áruld el nekem, hogy felhasználásig hol tartod a kovászt és mit csinálsz vele, mielőtt a liszthez adod? Teszel el belőle más alkalomra is, vagy mindig frisset készítesz?
    Köszi:)

    VálaszTörlés
  4. Ismét egy csoda tőled, igazi, nagybetűs KENYÉR ! :)

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu!
    Ez a méretes kenyér 5-6 napig elég.
    Még a hatodik nap is nagyon finom és nem száraz.
    Már egy éve mi csak pirítós kenyeret eszünk mindenhez. Férjemnek azóta eltűnt a pocakja és teljesen jól van mióta hazai és pirítós kenyeret eszünk. Most hogy nagyobb kenyeret sütök, sok energiát takarítok meg.A fele ekkora kenyeret 55-60 percig sütöttem,ezt a nagyot pedig70-80 percig.


    Farci! Meglepő a mérete!

    Petra! Köszönöm szépen!

    Roza! Nagyon szívesen a kovászt!
    A kovászt sütés előtti napon készítem este. Nem teszem soha hűtőbe. Nem szoktam hagyni belőle,mind beleteszem a liszthez.
    Nem teszek vele semmit,egyszerűen csak fakanállal belesegítem a lisztbe.
    Igen, mindig kenyérsütés előtti napon csinálom a kovászt.
    Készítettem már úgy is,hogy 3-4-5napig is rájártam a kovászra, de akkor erősen éreztem a kovász illatot a kisült kenyéren.
    Nekem a másnapos kovász vált be.

    Szemi! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos (ez) a kenyered(is)!
    Én is kedvet kaptam a készítéséhez. :)
    Úgy látom kerámia tepsiben sütöd.
    Ráteszed kezdetben a tetejét is? Mennyi ideig áztatod előtte a kerámia-edényt?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.