700 ml víz
6 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet (20%)
6 kávéskanál só
2 evőkanál porcukor
1kg 60dkg BL 55 liszt
4 dkg élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
2 dkg élesztő
Szép darab lett:) Ilyen hatalmas kenyeret még nem is láttam. Mennyi idő alatt fogy el? Nálunk legalább 1 hétig tartana, de lehet, hogy tovább.
VálaszTörlésHűha! :)
VálaszTörlésAz igen! :)))
VálaszTörlésÖrülök, hogy leírtad, hogyan kell kovászt készíteni...
VálaszTörlésA kenyér nagyon szép lett4:)
Terike, még azt áruld el nekem, hogy felhasználásig hol tartod a kovászt és mit csinálsz vele, mielőtt a liszthez adod? Teszel el belőle más alkalomra is, vagy mindig frisset készítesz?
VálaszTörlésKöszi:)
Ismét egy csoda tőled, igazi, nagybetűs KENYÉR ! :)
VálaszTörlésTrollanyu!
VálaszTörlésEz a méretes kenyér 5-6 napig elég.
Még a hatodik nap is nagyon finom és nem száraz.
Már egy éve mi csak pirítós kenyeret eszünk mindenhez. Férjemnek azóta eltűnt a pocakja és teljesen jól van mióta hazai és pirítós kenyeret eszünk. Most hogy nagyobb kenyeret sütök, sok energiát takarítok meg.A fele ekkora kenyeret 55-60 percig sütöttem,ezt a nagyot pedig70-80 percig.
Farci! Meglepő a mérete!
Petra! Köszönöm szépen!
Roza! Nagyon szívesen a kovászt!
A kovászt sütés előtti napon készítem este. Nem teszem soha hűtőbe. Nem szoktam hagyni belőle,mind beleteszem a liszthez.
Nem teszek vele semmit,egyszerűen csak fakanállal belesegítem a lisztbe.
Igen, mindig kenyérsütés előtti napon csinálom a kovászt.
Készítettem már úgy is,hogy 3-4-5napig is rájártam a kovászra, de akkor erősen éreztem a kovász illatot a kisült kenyéren.
Nekem a másnapos kovász vált be.
Szemi! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
Csodálatos (ez) a kenyered(is)!
VálaszTörlésÉn is kedvet kaptam a készítéséhez. :)
Úgy látom kerámia tepsiben sütöd.
Ráteszed kezdetben a tetejét is? Mennyi ideig áztatod előtte a kerámia-edényt?