A jó kenyér
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál tepertőkrém
2 db. főtt burgonya
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Üdv! Én azt szeretném megkérdezni, hogy belül mázas pataki tálban is lehet sütni? Ha igen, azt is sütőpapírozzam, és persze áztassam be a tálat? Előre is köszönöm!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésIgen áztasd be és szerintem kell bele papír.
Papír nélkül lehet, hogy beleragadna.
Jó sütkérezést!