Ajánlom mindenkinek ezt a hagyományos étket, hiszen nem
kerül sokba, gyorsan ellehet készíteni és nagyon finom.
Nekem volt egy nagy almányi szárított kovászom és azt tettem
bele. (beáztatva langyos vízbe)
A kovász adja meg az igazi finom kenyér ízt de ha nincs
kovász, akkor is el lehet készíteni élesztővel.
Ahogy én készítettem, azt írom le:
210 ml vízbe beáztattam a szárított (régen készített)
kovászt.
Mikor teljesen szétázott, akkor tettem hozzá:
2 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
2 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
35 dkg liszt
Kenéshez:
3 kanál darált tepertő
Ízlés szerint só, bors
Lekenni: 1 tojás
Közepes kemény tésztát dagasztottam (inkább lágyabb legyen)
és mikor szépen összeállt, nem ragadt, 20 percig kelesztettem.
Majd kinyújtottam téglalap alakúra és megkentem darált
sós,borsos fűszeres tepertővel.
Hajtogattam, mint a rétest és ismét kelt 20 percig.
Még egyszer megismételtem a hajtogatást, 20 perc kelesztés
után, tepsibe tettem.
Megkentem tojással és éles késsel bekockáztam a tetejét.
Hagytam kelni ismét 15 perig és forró sütőben szép pirosra sütöttem.
Nagyon finom ropogós, réteges, ízletes.
Csodállak kifogyhatatlan az alkotó kedved!Szép és sikeres évet kívánok.
VálaszTörlésKiválasztottalak egy játékra , a hosszú téli estéken van rá időnk….., kérlek néz be hozzám.
http://baratell.blogspot.hu/