Oldalak

2014. január 25., szombat

A fenséges tepertős bodag.





Ajánlom mindenkinek ezt a hagyományos étket, hiszen nem kerül sokba, gyorsan ellehet készíteni és nagyon finom.

Nekem volt egy nagy almányi szárított kovászom és azt tettem bele. (beáztatva langyos vízbe)
A kovász adja meg az igazi finom kenyér ízt de ha nincs kovász, akkor is el lehet készíteni élesztővel.
Ahogy én készítettem, azt írom le:

210 ml vízbe beáztattam a szárított (régen készített) kovászt.
Mikor teljesen szétázott, akkor tettem hozzá:

2 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
2 kávéskanál só
 2 evőkanál olaj
35 dkg liszt

Kenéshez:
3 kanál darált tepertő
Ízlés szerint só, bors

Lekenni: 1 tojás

Közepes kemény tésztát dagasztottam (inkább lágyabb legyen) és mikor szépen összeállt, nem ragadt, 20 percig kelesztettem.
Majd kinyújtottam téglalap alakúra és megkentem darált sós,borsos fűszeres tepertővel.
Hajtogattam, mint a rétest és ismét kelt 20 percig.
Még egyszer megismételtem a hajtogatást, 20 perc kelesztés után, tepsibe tettem.
Megkentem tojással és éles késsel bekockáztam a tetejét. Hagytam kelni ismét 15 perig és forró sütőben szép pirosra sütöttem.
Nagyon finom ropogós, réteges, ízletes.

















1 megjegyzés:

  1. Csodállak kifogyhatatlan az alkotó kedved!Szép és sikeres évet kívánok.
    Kiválasztottalak egy játékra , a hosszú téli estéken van rá időnk….., kérlek néz be hozzám.

    http://baratell.blogspot.hu/

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.