Oldalak

2021. november 18., csütörtök

Kovászos kenyér, vekkerrel sütve.


180 g öreg-tészta

 (ezt az előző sütésből vettünk ki még a só hozzáadása előtt, ezt nevezzük vekkernek) .


 Összeállítás: A 180 g öreg-tészta az üvegből,
 1200 g BL-50 liszt ,
 800 ml. víz
 25 g só
 Közepesen kemény állagúra dagasztani majd 3x hajtogatni.

 A harmadik hajtás után formázni és edénybe tenni. 
Ez után már nincs több dolgunk mint figyelni az üvegben a vekkert
Mikor bőven a duplájára kelt akkor hideg sütőbe tenni 230 fokra.állítani a sütőt.1 óra beborítva majd csökkenteni  a hőfokot és 20- 25 percig még sütni, erős pirosra.
 Ha pontosan követed a leírást, garantálom gyönyörű kenyered lesz!

Megjegyzés:
Lehet bele tenni egy közepes méretű főtt burgonyát is!




Kalács-tekergők és a recept.






 50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 dkg só
125 ml víz
150 ml tej
+
1 tojás a kenéshez.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatni, majd minden hozzávalóval összedagasztani, közepes lágy tésztát kapjunk!
Melegben 30-40 percig hagyjuk kelni, és már lehet is formázni!

Zsírral ki kent tepsire rakjuk, lekenjük tojással és pihentetjük legalább 20 percig.
190 fokos forró sütőbe sütjük 20-25 percig amíg szép piros lesz!

Nagyon finom kalács!
 
💚💚Örömteli sütkérezést! 

Sütés előtt.




                                                         Atkáriné Terike. Facebook.