Oldalak

2013. december 3., kedd

Tönkölylisztes tepertős zsemlék.


Sok fotó a folytatásban!  Nem tudtam kihagyni egyet sem, mert annyira szépek!
























Tönkölylisztes kenyér és zsemle.

600 ml víz (ez lehet több vagy kevesebb)
 800 g BL55 liszt
 200 g Tönkölybúzaliszt
1 teáskanál porcukor
3 kávéskanál só
          +
a tegnap elkészített kovász.

Kovász:
150 ml víz
150 g BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
30 g élesztő.


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.

Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit  lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiteszem a deszkára, megformázom és tepsibe teszem.
A zsemléket sütőpapírra rakom és 15 perc kelesztés után 210 fokos sütőbe teszem és terítek rá sütőpapírt. Mikor már színesedik akkor le veszem a papírt és tovább sütöm.
 Nem kell erősen megsütni, mert akkor kiszáradhat! 
Nagyon finom zamatos és illatos zsemle, akár az ünnepi reggelire is adható!