Oldalak

2013. december 3., kedd

Tönkölylisztes kenyér.




Tönkölylisztes kenyér és zsemle.
Ebből a mennyiségből lett ,1 db 1 kg kenyér és 10 darab zsemle.

600 ml víz (ez lehet több vagy kevesebb)
800 g BL55 liszt
200 g Tönkölybúzaliszt
1 teáskanál porcukor
6 kávéskanál só
          +
a tegnap elkészített kovász.

Kovász:
150 ml víz
150 g BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
40 g élesztő.


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.

Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit  lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiteszem a deszkára, megformázom és tepsibe teszem.  
Lehet jénaiban vagy cserépedényben is sütni, beborítva!

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Én sparheltben sütöttem, egy óra alatt sült meg.