Oldalak

2011. szeptember 4., vasárnap

Mákos bukta. Nagyon finom.

Már sok kalácsot sütöttem de ez a kalács a NAGYBETŰS KALÁCS!
Az alsó fotón láthatjátok mennyire könnyű a belseje.
Valószínű a tejes, margarinos locsolástól pedig isteni puha marad.
Gyorsan el lehet készíteni,mert nem kell sokáig keleszteni.
A receptet egy régi szakácskönyvben találtam de picit változtattam rajta. 
Szilva lekvárral is biztos nagyon finom lenne!










Recept itt!


Hozzávalók:
12 dkg Ráma
+ 3-4 dkg a dagasztáshoz.
Kb.3 dl tej.  Függ a tojás nagyságától.
5 dkg porcukor
3 tojás sárga
60 dkg liszt.
1 vaníliás cukor
1 csapós kávéskanál só
4 dkg élesztő

Lekenéshez sütés előtt.
1 db tojás

Locsoláshoz:
1,5dl tej
1 vaníliás cukor
5 dkg Ráma

Töltelék:
15 dkg mák
15dkg cukor
1 vaníliás cukor
4-5 kanál tej

A tejet kevés cukorral meglangyosítottam és bele tettem a Rámát és az élesztőt.
Mikor felfutott az élesztő, hozzáadagoltam a többi anyagot is. Jól összegyúrtam és a 
dagasztáshoz félretett Rámát lágyra olvasztva ,tenyerembe öntve dagasztottam tovább a tésztát.
Akkor jó, mikor már szép fényes és nem ragad a kezemhez és a tálhoz sem.
Közepes kemény tésztának kell lennie!
5 perc pihentetés után, lisztezett deszkára borítottam, kb. 1cm vastagságúra nyújtottam és 5x5 cm darabokra vágtam.

Teáskanálnyi mák tölteléket tettem a közepükbe és összegöngyöltem.

Beleraktam a tepsibe és 5-10 perc pihentetés után lekentem tojással és betettem a forró sütőbe.
180 fokon sütöttem gyenge pirosra, majd kivettem és a locsoláshoz megforrósított tejet, Rámával és vaníliás cukorral ízesítettem és kenőtollal megkentem.
Tovább sütöttem, szép aranyszínűre.

1evőkanál víz és 1 evőkanál cukor keverékével lekentem, hogy szép fényes legyen.

11 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép! Majd visszajövök a receptért is!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépet készítettél megint! Már akartam kérdezni, hogy a recept leírásaid hol vannak?:-)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus:) Nagyon kreatív vagy, olyan szép ez a virágos kosár megformázás. A mákot meg nagyon szeretjük, finom lehet nagyon.

    VálaszTörlés
  4. De jó ötlet ez a kosár mákos bukta ;-). Kitől tanulod ezeket a mintákat, formákat?

    VálaszTörlés
  5. Köszi a receptet, már vittem is! :)Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Egy született péktehetség vagy! Csak ámulok, hogy miket formázol meg kelt tésztából! Nagyon kreatív vagy! Csodásan néz ki ez a kalács kosár!!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen!
    Nagyon szeretek kalácsot sütni.
    Mindig kitalálok valamit amit meg kell valósítani.
    Most készülök egy Kreatív Alkotók kiállítására és még nem tudom mit vigyek? Még van időm kísérletezni,mert október 21.-én lesz.
    Majd beszámolok!
    Üdvözöllek benneteket!

    VálaszTörlés
  8. Ismét nagyon szépen megformáztad, fincsi lehet ez a mákos bukta. :)

    VálaszTörlés
  9. Csodás ötleteid vannak! Látványnak sem utolsó, de milyen lehet az íze! A kiállítás pont a Fiam szülinapján lesz:-) Így nem felejthetem el...

    VálaszTörlés
  10. Micsoda türelmed van ezekhez a gyönyörűségekhez! isteni lehet. :)))

    VálaszTörlés
  11. Köszi a receptet!Ezt ki kell próbálni, illetve sütni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.