Többen kérték már tőlem,hogy kenyérsütésemet fázisfotókkal tegyem fel.
Ma lefotóztam az előkészületeket is.
Hát íme a mai kenyerem!
A végeredmény megint egy csoda szép kenyér. Mint mindig most is megbabonázott. Csak állok mellette és áhítattal nézem. Az illata? Csodálatos!
Szeretném ha kipróbálnátok és ugyan azt éreznétek amit én!
Ez a recept a pontos adagolás betartása mellett,csak siker lehet!
Nagyon sokszor megsütöttem már,de aki ide jár hozzám,annak azt hiszem nem kell
megmagyarázni,hogy ebből a receptből csak jó sülhet ki!
Kovász
A hozzávalók.
Belemérem az anyagokat a gépbe. Alul van mindig a víz.
Kész a dagasztás
Beáztatom a Pataki tálat.
Megkelt a tészta.
Kiveszem a gépből és megformázom.Papírral bélelt Patakiba teszem.
Öt perc múlva lehet mintát rajzolni rá.
Óvatosan a pengével,hogy egyenletes mélységig vágjunk,mert ha mélyre sikerül a vágás,akkor nagyon szét nyílik a tészta.
Megkelt a tészta.
Ráborítom a tetőt és forró 210 fokos sütőbe teszem.
45 percig sütöm és utána
leveszem a tetőt. Tető nélkül még sütöm amíg piros nem lesz. Az én sütőmben ez az idő még 10-15 perc.
És a csodás végeredmény.
350 ml víz
2 evőkanál olaj
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor,
80 dkg BL 55 liszt
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtti napon, este.
Kovász:
150 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
A kovász hozzávalóit fakanállal jól összedolgozom és kelni hagyom. Mikor duplára kel, akkor ismét párszor alányúlok a fakanállal.
Csak konyharuhával takarom le, reggelig.
Nagyon szívesen segítek,kérdezzetek bátran!
Gyönyörű lett mint a többi,köszönjük a fázis fotókat:-)
VálaszTörlésOlyan szép lett!
VálaszTörlésSajnálnám Terike felvágni az a kenyeret!
Ez ismét mesés lett! Nem csodálom,hogy megbabonázva állsz felette. A képernyőn keresztül is magával ragadó a látvány, szinte érzem az illatát! :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm, hogy az én kérésemre /is/, megosztottad velünk a készítés folyamatát is.
Most épp a Limara-féle jól bevált fehérkenyér kel a kenyérsütőgépben. Legközelebb kipróbálom a te receptedet is, bár felénk sajnos nincs tótkomlósi liszt.
Viszont valamilyen mintát már most megpróbálák rávarázsolni a kenyér tetejére, remélem, sikerülni fog. :))
Örvendek hogy rád találtam, mert rágota foglalkoztatot a kenyér sutes
VálaszTörlésNagyon szépek a kenyereid!!! Megkérdezhetem, hogy a pataki tálad mázas-e belülről? És a félfogós lisztet is Tótkomlósról származtatod? Én malomból hordom a kenyérlisztet,egyszerre 40 kilót ömlesztve, de ott nem találkoztam még félfogós liszttel.
VálaszTörlésÜdv!
Ditta:
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Nagyon szívesen!
Juci:
Köszönöm szépen! Hiszen ez a kenyérsors.
Szemirámisz:
Köszönöm szépen!
Szeretném ha kipróbálnád és beszámolnál a sikeredről!
A mintára külön kíváncsi vagyok.
Egyszer el kell kezdeni!
Rozsika:
Örülök én is ,hogy rám találtál!
Próbáld ki bátran, ha segítségre van szükséged, itt vagyok és szívesen segítek.
Terike!
VálaszTörlésFotóidon és bejegyzéseiden is jól látszik a nyitottságod és önzetlenséged. Ahogy megosztod velünk ezeket a sütési módszereket, csak is hálánkat és szeretetünket küldhetjük cserébe.
baratella:
VálaszTörlésJól látod! Nem vagyok önző ember.
Szeretek segíteni másoknak.
Hálálkodni nem kell mert szívesen teszem.
Cserébe a szeretetet örömmel fogadom és köszönöm!
Mi a szerepe a különböző BL-számú liszteknek? Félfogós milyen? Profi Bl-55-öset használok+ búzacsírát v korpát. 1 óra sütési idő + 10percelőmelegítés… ez falja az energiát… Nyáron inkább a gépben! Sikér, kovász, ecet biztos jó bele!Belülről áztatod a cserepet? Ha mázas, mit érsz el vele?
VálaszTörlésRece-fice!
VálaszTörlésNem tudom tudományosan megmagyarázni a lisztek külömbözőségét.
Félfogós:BF53
Bizony falja az energiát,de legalább tudom mit eszek!
Nekem nem mázas az edényem,de szerintem a mázasat is be kell áztatni,nehogy elpattanjon a hőtöl.
ÁHÁ!
VálaszTörlésKössz, Terike! Nagyon örülök a képeidnek... Így otthon járhatok az íróasztalom mellől....
Nem ismereted Fejes Imrét ott Nmágocson? A felesége, Margitka néni néhány éve halt meg, Imre bátya régebben... korábban Gábor fiuk gazdálkodott a tanyában, amit alighanem elért a terjeszkedő falu...
Mi ott laktunk egy tanyában kb. 54-56 közt... Imre bátya a nagybátyám...
Lenyűgöző!!! :)
VálaszTörlésMinden értek, csak azt nem...:))
VálaszTörlésTerike, sikért hol lehet beszerezni?
Terike,jól értelmezem,hogy sima fehér liszt kell csak hozzá BL55-ös,ne keverjem rétes lisztel?
VálaszTörlésDitta! Igen jól értetted. nem kell csak BL55 bele. Meglátod, csodálatos lesz!
VálaszTörlésKöszönöm Terike,már azóta megsütöttem kétszer is fantasztikus volt,most sütöm harmadjára,majd készítek róla bejegyzést,és felteszem az engedelmeddel,persze rád hivatkozva:)
VálaszTörlésHa nincs gép akkor mennyit kell gyúrni?
VálaszTörlésRétes lisztből is lehet sütni kenyeret ?
VálaszTörlésJavaslom a BL 55 lisztet,
VálaszTörlésesetleg fele-fele arányban tegyél bele rétes lisztet. Biztos nem rontja el. Én még nem próbáltam rétesliszttel.
Formázás, mintázás után mennyi ideig kell keleszteni, vizzel nem kell megspriccelni, elötte-utána?
VálaszTörlésTürelmetlen vagyok, így nem vártam meg a választ és megcsináltam kútfejből, de ez brutális lett! Régóta sütök kenyeret, de ez magasan visz mindent! Legközeleb a felével próbálkozom, mert majd kijött a sütőből! Én lespricceltem bevetés előtt is és utána is! Meleg helyen 30 percet kelesztettem mintázás után, de lehet hogy kevés volt, mert nagyon szétnyílt!
VálaszTörlésFercsibercsi! Nagyon örülök, hogy megsütötted és jó lett! Én a sütőedényben kb 20 percig kelesztem, majd be vágom és mehet a sütőbe. Tehát a bevágás után már nem várok.
VálaszTörlés